latinica  ћирилица
02/02/2016 |  12:01 ⇒ 12:02 | Аутор: РТС

Фонд за задржавање избјеглица у Македонији и Србији?

Сиријски фонд, основан за помоћ сиријским избјеглицама и околним земљама које их примају, попут Либана, Турске, Јордана и Ирака, биће коришћен и за помоћ мигрантима у Македонији и Србији, како би остали тамо, изјавио је неименовани европски функционер, објављено је на сајту Еурактив.

Европски функционери су, како се наводи, брифовали новинаре уочи конференције о подршци Сирији и региону 4. фебруара у Лондону.

Један од функционера рекао је да ће Фонд ЕУ за Одговор на сиријску кризу, познат као Мадад фонд, који је ЕУ успоставила у децембру 2014. године, помоћи и да се "избјеглице задрже у Македонији и Србији," преноси Еурактив.

Према његовим ријечима, фонд има укупно 650 милиона евра а тај новац се користи за оснаживање избјеглица, односно њихово задржавање тамо гдје се налазе, углавном у Јордану и Либану.

"Али, почећемо да дјелујемо и на Западном Балкану, за оне избјеглице које су стигле до Македоније и Србије," рекао је он.

Предсједник Европске комисије Жан Клод Јункер организовао је у октобру мини-самит Западног Балкана са циљем да се успори прилив избјеглица дуж Балканске руте, која иде кроз Македонију и Србију.

У званичном саопштењу са тог самита наведено је да је Грчка обећала да ће до краја 2016. године повећати број мјеста за смјештај избјеглица на 30.000.

Још 20.000 људи би требало да буду у приватном смјештају, а још 50.000 мјеста обезеђено је у земљама даље на сјеверу, наведено је у саопштењу без помињања о којим се земљама ради, подсјећа Еурактив.

Ово је први пут да је један функционер ЕУ говорио о "задржавању избјеглица тамо гдје су" а да је при том говорио о Македонији и Србији, наводи тај портал.

Те земље, како се додаје "не желе да постану тампон зона" и већина од мигранта "немају намјеру да се тамо настане већ обично настоје да прођу кроз њих што је брже могуће на путу ка богатијим земљама попут Аустрије и Њемачке.

Европска владе и институције ЕУ у Бриселу настоје да одговоре на позив Британије, Њемачке и Норвешке које су домаћини конференције у Лондону заједно са УН и Кувајтом да се удвостручи хуманитарна помоћ региону.

Конференција у Лондону одржава се отприлике на пету годишњицу од почетка кризе у Сирији.

ЕУ је ријешена да понуди 2,2 милијарде евра, речено је новинарима.

"Европска унија ће играти велику улогу на овој конференцији јер може и мора," рекао је један функционер ЕУ новинарима, подсјећајући да је рат у Сирији погодио ЕУ и избјегличком кризом и терористичким нападима.