latinica  ћирилица
04/02/2016 |  08:16 ⇒ 21:32 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан општине Мркоњић Град (ФОТО)

Парастосом за 181 српског цивила и војника, убијених у одбрамбено-отаџбинском рату и вечерашњом Свечаном академијом у Мркоњић Граду је обиљежан Дан општине и 20-годишњица повратака становништва на вјековна огњишта, након петомјесечног избјеглиштва.
Обиљежавање Дана општине Мркоњић Град - Фото: СРНА
Обиљежавање Дана општине Мркоњић ГрадФото: СРНА

Свечаној академији присуствовао је предсједник Републике Српске Милорад Додик, министри Неђо Трнинић, Миленко Савановић и Зоран Тегелтија.

Предсједник Српске је подсјетио да је општина Мркоњић Град примјер успјешног развоја. Влада Републике Српске кроз разне пројекте помогла је развој ове локалне заједнице са око 50 милиона марака.

- Ту сам да их подржим у настојању да и даље развијају ову лијепу општину. Данас Мркоњић изгледа као једна сређена општина и у том погледу сам захвалан људима који воде општину у континуитету дајући значај свим пројектима који се остварују - рекао је Додик на вечерашњој Свечаној академији у Мркоњић Граду поводом обиљежавања Дана ове општине.

Начелник општине Мркоњић Град Дивна Аничић оцијенила је да је протекле године доста урађено и да је година завршена са већим бројем запослених него претходна.

За злочине у Мркоњић Граду које су прије двадесет година починили припадници Хрватске војске и Хрватског вијећа одбране нико још није одговарао.

Мркоњић Град - Парастос (Фото: РТРС)

Дан општине Мркоњић Град установљен је као знак сјећања на 4. фебруар 1996. године када су се, послије петомјесечног избјеглиштва, Мркоњићани вратили на своја огњишта.

За пет мјесеци окупације убијено је 364 српска цивила и заробљена војника.

Општина Мркоњић Град прије десетак година донијела је одлуку да тужи државу Хрватску за надокнаду ратне шете од 670 милиона марака.

Подношење тужбе, по тумачењу правника није могуће док неко од починилаца злочина не буде осуђен.
У капели Светог Марка за жртве је служен парастос.

Мркоњић Град - Парастос (фото: РТРС)

Положени су вјенци на спомен-обиљежје масовне гробнице и споменик погинулим борцима на Тргу српсске војске. 

У Мркоњић Граду је откривена једна од највећих масовних гробница у Републици Српској у којој је пронађено 181 тијело. Обдукција је показала да су сви мучени и убијени на звјерски начин.

Осим ове масовне гробнице, било је и неколико мањих из којих су ексхумирана 364 тијела.

Мркоњић Град - Парастос (фото: РТРС)

За 117 дана хрватске агресије, у мркоњићкој општини порушено је и запаљено више од 2.000 стамбених објеката, док је 6.000 кућа оштећено и опљачкано. Ратна штета процијењена је на 670 милиона марака.