latinica  ћирилица
04/02/2016 |  09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕП данас гласа о Резолуцији о Србији

Посланици Европског парламента изјасниће се данас о Резолуцији о Србији, у којој се позива на што скорије отварање кључних поглавља 23 и 24 у преговорима о чланству са ЕУ, поздравља напредак у нормализацији односа Београда и Приштине и Србија охрабрује да настави економске реформе.
Зграда Европског парламента у Стразбуру - Фото: СРНА
Зграда Европског парламента у СтразбуруФото: СРНА

У нацрту резолуције извјестиоца Дејвида Мекалистера власти у Београду и Приштини се позивају да у потпуности и благовремено примјене до сада постигнуте споразуме, уз напомену да је то један од услова за приступање Србије ЕУ.

У документу о којем је ЕП на пленарној сједници јуче расправљао, Србија се позива да настави са систематским и економским реформама, обезбиједи да рад судија, тужилаца и медија буде ослобођен политичког утицаја и појача напоре у борби против организованог криминала и корупције.

Документом се такође истиче и значај конструктивног приступа српске владе регионалној сарадњи и наглашава улога Србије у Берлинском процесу, а Србија се похваљује и за конструктиван приступ у рјешавању мигрантске кризе.

Европски парламентарци поздрављају усвајање закона о раду, смањење буџетског дефицита и побољшање пословног окружења, а српске власти се подстичу да побољшају инвестициону климу.

У резолуцији се наглашава да судство мора бити независно од политичког утицаја и подвлачи значај организација цивилног сектора.

Током јучерашње расправе на пленарној сједници, већина посланика је подржала приједлог резолуције, уз оцјену да је постигнут озбиљан напредак на европском путу и у нормализацији односа са Приштином, да Србија има позитивну улогу током мигрантске кризе, те да је потребно наставити реформе, ојачати борбу против корупције и организованог криминала и омогућити слободне и независне медије.

Гласању о Резолуцији о Србији присуствоваће министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Јоксимовић је присуствовала и јучерашњој финалној дебати, што су посебно поздравили извјестилац за Србију Дејвид Мекалистер, али и комесар за сусједство и политику проширења Јоханес Хан.

Европски парламент ће се данас изјаснити и о резолуцији о процесу европских интеграција Косова.