latinica  ћирилица
04/02/2016 |  11:55 ⇒ 11:56 | Аутор: РТРС

Тачи тврди да је 2014. добијао пријетње од Исламске државе

Кандидат за косовског предсједника Хашим Тачи објеоданио је да је, док је био премијер Косова 2014, наводно примио пријетње смрћу од лидера екстремистичке организације Исламска држава Абу Барк ал Багдадија због његовог противљења овој екстремистичкој организацији, јавио је АФП.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

 

"То је била пријетња смрћу мени и мојој породици", рекао је Тачи у интервјуу француској новинској агенцији.

АФП подсјећа да је један од приштинских портала, не наводећи, међутим, који, објавио почетком недјеље детаље тог писма.

Лидер ИД Абу Барк ал Багдади, који је потписник писма, наводно позива Тачија да одустане од усклађивања косовске политике са Западом или ће у противном бити суочен са "великом осветом".

Тачи, кога АФП представља као фаворита за косовског предсједника на предстојећим изборима, каже да се "неће повући због било каквих пријетњи" у борби против исламског фундаментализма.

"Добијао сам пријетње смрћу од Милошевића (некадашњег предсједника Србије Слободана Милошевића) и сада од ИД... Са истим савезницима, уз чију помоћ сам добио битку са Милошевићем, побиједићу и у бици са ИД", изјавио је Тачи на маргинана регионалне безбједносне конференције "Гермиа Хил" у Приштини.

Он је навео да се Косово "идентификује са евроаталнтским вриједностима".

Француска новинска агенција наводи да се око 300, од око 1,8 милиона грађана Косова, придружило џихадистима ИД у Ираку и Сирији током посљедњих година, што је највећи проценат грађана ангажованих у ИД, у односу на укупан број становника у било којој европској држави.

Косовска влада, међутим, наводи да се у овом тренутку у редовима ИД бори мање од 70 њених грађана и додаје да је наложила хапшење регрута и повратника у ИД, као и пооштравање законске регулативе против њих.

Током недавне посјете Приштини, амерички државни секретар Џон Кери је рекао да Косово представља "снажан примјер" у региону, али и додао да је "очигледно да треба још пуно тога урадити".

Косово се нада, како је навела француска новинска агенција, да ће се придружити Европској унији, а Тачи је изјавио да би одлагање његове интергације у европски блок "отворило више простора " Русији и исламском фундаменатлизму и национализму да дјелује у региону.

Тачи је израстао у политичку фигуру као лидер Косовске ослободилачке армије подсјећа француска новинска генција, али је слика о њему као о борцу за слободу Косова нарушена извјештајем Савјета Европе из 2011, године, у којиме је наведено да је он предводио мрежу организованог криминала на Косову током и послије рата и био умијешан у ликвидације и трговину дрогом и људским органима, што он снажно негира.

Специјални суд за ратне злочине које су починили припадници ОВК треба да почне да ради до краја године у Хагу, навео је АФП.

Извор: РТС, Танјуг