latinica  ћирилица
04/02/2016 |  12:22 ⇒ 12:39 | Аутор: СРНА

Меркел: Асад одговоран за прекид ватре

Све заинтересоване стране имају одговорност за постизање договора о прекиду ватре у Сирији, али изнад свих одговорна је администрација предсједника Башара ал Асада, рекла је данас њемачки канцелар Ангела Меркел.
Англела Меркел - Фото: AP
Англела МеркелФото: AP

Меркелова је на почетку донаторске конференције за сиријске избјеглице у Лондону рекла да се Њемачка обавезала да ће дати 2,3 милијарде евра помоћи Сирији до 2018. године, укључујући 1,1 милијарду евра само ове године.

Агенције УН траже око осам милијарди долара ове године ради рјешавања хуманитарне катастрофе коју је проузроковао грађански рат у Сирији.

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер рекао је да су разговори о политичком рјешењу за рат у Сирији тешки, али да има наде.

"У наредним данима посебно ћемо разговарати са Русијом о томе како да постигнемо напредак, нарочито на хуманитарном пољу", рекао је Штајнмајер током посјете Ријаду, главном граду Саудијске Арабије.

Он је додао да ће сљедећа прилика за разговоре на министарском нивоу бити годишња Минхенска безбједносна конференција сљедеће седмице.