latinica  ћирилица
04/02/2016 |  14:18 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Дрецун: Потрага за ратним дневницима терористичке ОВК-а

Србија жели да дође до ратних дневника терористичке ОВК-а, пошто има сазнања да они постоје и да их Кфор посједује, рекао је предсједник Радне групе за расвјетљавање злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову и Метохији Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: ТАНЈУГ
Милован ДрецунФото: ТАНЈУГ

"Дошло се до сазнања да они имају те ратне дневнике из 1998. и 1999. године, и након доласка Кфора, у којима постоје докази да су припадници терористичке ОВК-а евидентирали све своје злочине. Што значи да Кфор поседује те ратне дневнике терористичке ОВК-а и ми желимо да дођемо до те документације", изјавио је Дрецун након сједнице ове радне групе.

Према његовим ријечима, радна група формирана у оквиру Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије, прво је контактирала са НАТО-ом али није добила позитиван одговор, те ће сада преко српских представника у Парламентарној скупштини НАТО покушати да анимира људе и изврши притисак да дође до тога.

Дрецун је рекао да ће се та документација директно тражити од Кфора и од појединачних контингената, наводећи да ће се покушати добити и дипломатска подршка неких сталних чланица Савјета безбједности УН да се дође до архиве која се налази у овом тијелу УН.

"Вјероватно ћемо извршити веома снажан притисак да се коначно престане са прикривањем доказа о злочинима које је починила терористичка ОВК", истакао је Дрецун, додајући да ће све то бити стављено на располагање Специјалном суду који треба да суди припадницима ОВК.

Наводећи да ће то бити први пут да се ти дневници појаве у јавности, ако се дође до њих, Дрецун је додао да у њима постоје назнаке о конкретним злочинима и извршиоцима, што је веома драгоцјен материјал.

"Ваљда је коначно дошло време да се престане са заташкавањем и умањивањем злочина које је терористичка ОВК починила над српским народом на Косову и Метохији, али и над Ромима, другим националним заједницама, као и над самим Албанцима", рекао је Дрецун.

Он је додао да су на сједници Радне групе идентификоване адресе којима се треба обратити да би се од њих добили материјале које имају и из којих се може видјети ко су евентуални извршиоци злочина, ко су потенцијални свједоци, како су извршени злочини.

Дрецун је истакао да су нарочито важни извјештаји УН, односно Унмика, Кфора, превасходно НАТО-а, али и Оебса.

"Обавили смо већ контакте са УН и Оебсом и имамо обећање да ће сарађивати са нама. Покушаћемо да успоставимо сарадњу са Одбором за ревизију људских права ЕУ, јер и они имају одређена сазнања и са Савјетодавном комисијом за људска права УН ", додао је Дрецун.

Он је изразио наду да ће ова радна група веома брзо имати комплетан материјал о почињеним злочинима ОВК на Косову и Метохији, који ће бити класификован по такозваним оперативним зонама које је имала терористичка ОВК на Косову, како би се дошло до конкретних извршилаца и лица која су значајна по командној одговорности.

Дрецун је рекао да ће, када се прикупи сва документација и изврши класификација, сви материјали, преко Тужилаштва за ратне злочине у Београду бити достављени Специјалном суду за злочине ОВК.

Одбор за Косово и Метохију формирао је у октобру 2015. године Радну групу за прикупљање доказа у расвјетљавању злочина над припадницима српског народа и осталих националних заједница на Косову.