latinica  ћирилица
04/02/2016 |  14:33 ⇒ 21:23 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Увећана основица за примања борачких категорија

Влада Републике Српске одредила је данас да 558,74 КМ буде основица за обрачун примања за ову годину предвиђених Законом о правима бораца, војних инвалида и породица погинулих бораца одбрамбено-отаџбинског рата, која је за 1,7 одсто увећана у односу на прошлу годину.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Коефицијент исплате мјесечних примања је један, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

На сједници су утврђени основица и коефицијент висине исплате мјесечних примања за ову годину предвиђених Законом о заштити цивилних жртва рата.

Основица за обрачун у односу на прошлу годину увећана је за 1,7 одсто и износи 419,05 КМ, док је коефицијент исплате мјесечних примања један.

Влада Републике Српске донијела је одлуку да остаје непромијењена висина основице за обрачун годишњег борачког додатка за прошлу и ову годину.

Министри су утврдили Приједлог закона о оружју и муницији због потребе усклађивања Закона о оружју и муницији у БиХ, уз уважавање уставног уређења земље.

"Међусобно усклађивање закона о оружју је обавеза утврђена извјештајем Европске комисије о напретку БиХ за 2014. годину, те представља стратешки циљ Стратегије за контролу малог оружја и лаког наоружања у БиХ од 2013. до 2016. године", појашњава се у саопштењу.

Влада Републике Српске утврдила је и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о заштити од пожара.

Измјенама и допунама овог закона желе се додатно заштитити од пожара објекти у којима се окупља већи број лица, омогућити оснивање димњачарске службе, повећати одговорност пројектаната заштите од пожара и пројектантских кућа које израђују елаборате мјера заштите од пожара.

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о промету експлозивних материја и запаљивих течности и гасова.

ТРАДИЦИОНАЛНА ТРГОВИНА СА ХРВАТСКОМ ШТЕТНА ПО СРПСКУ И БиХ

Промјена преговарачке позиције БиХ у преговорима са ЕУ у вези са традиционалном трговином са Хрватском била би изузетно штетна по аграрни сектор Републике Српске и БиХ, наводи се у информацији коју је усвојила Влада Републике Српске. Став Владе Српске је да царинска заштита за пољопривредне производе за које је доказана посебна осјетљивост, треба да остане на снази до уласка БиХ у ЕУ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада Српске инсистира код надлежних органа на нивоу БиХ да предузму активности на примјени мјера које ће допринијети унапређењу спољнотрговинског пословања и заштити домаће производње у области аграрног сектора, наводи се у информацији о актуелним питањима у области спољнотрговинског пословања и заштите домаће производње аграрног сектора.