latinica  ћирилица
04/02/2016 |  15:52 ⇒ 18:58 | Аутор: Агенције

Вучић: Србија ће прихватити свако европско рјешење за избјеглицe

Премијер Србије Александар Вучић је у разговору са њемачком канцеларком Ангелом Меркел у Лондону рекао да очекује продубљење сарадње са Њемачком у свим областима, нарочито у области економије.
Премијер Србије Александар Вучић је у разговору са њемачким канцеларом Ангелом Меркел у Лондону - Фото: СРНА
Премијер Србије Александар Вучић је у разговору са њемачким канцеларом Ангелом Меркел у ЛондонуФото: СРНА

Вучић и Меркелова су на састанку, одржаном на маргинама конференције о Сирији, разговарали и о регионалним питањима, стабилности Западног Балкана и српској економији, као значајном фактору за одржање стабилности региона.

Он је захвалио на помоћи и подршци Њемачке евроинтеграцијама Србије, саопштено је из Владе Србије.

Меркелова је поздравила напредак Србије на европском путу, као и озбиљност са којом спроводи економске мјере.

Вучић: Резолуција ЕП добар сигнал, другачија позиција земље

Премијер Србије Александар Вучић оценио је да усвајање Резолуције о Србији у Европском парламенту није само питање политичке декларације, већ и сигнал другачије позиције Србије на међународној политичкој сцени.

- Није то само питање политичке декларације, то је питање онога о чему сам говорио. Овде (у Лондону) је велико поштовање према Србији, Србија је добила чак могућност и да говори. То говори о томе да, уколико ми будемо урадили свој посао да ће људи у Србији имати прилику да своје циљеве и снове остварују и да се полако, али сигурно приближавамо оним нормалним и пристојним земљама ЕУ, рекао је Вучић.

- Мислим да је то добар сигнал за Србију. Знамо да имамо још посла пред нама. То је добра ствар за Србију и ми ћемо тим путем наставити", рекао је Вучић новинарима у Лондону.

Он је захвалио и посланицима ЕП и Дејвиду Мекалистеру, извјестиоцу парламента за Србију.

Вучић: Очувати стабилност Балкана

Вучић је затражио помоћ за Балкан како би у условима мигрантске кризе била очувана стабилност региона. Он је новинарима у Лондону, уочи свог излагања на донаторској конференцији о Сирији, рекао да се сваки проблем који постоји у Сирији или на сјеверу Африке рефлектује на регион Балкана, а да Србија у овом тренутку не може да приушти себи утицај спољних елемената на ситуацију у земљи.

"Наши људи су уложили огромну енергију, стрпљење, снагу да бисмо земљу извукли из банкротства, из рецесије прешли у период озбиљног и динамичног раста. И сад у том тренутку не можемо себи да дозволимо да било какви спољни елементи на било који начин утичу на лошију ситуацију у нашој земљи у будућности", рекао је Вучић.

Он је указао на то да су и Блиски исток и Балкан увијек подручја на којима је могуће очекивати кризе и оцијенио да се то превазилази само бољим животним стандардом.

Вучић: Свијет мора бити јединствен

Вучић је поручио учесницима донаторске конференције у Лондону да свијет мора јединствено дјеловати у Сирији, а Србија ће прихватити свако европско рјешење за избјеглице.

- Очекујемо од Брисела и европских земаља да се јасније определе према избеглицама, а Србија ће све спровести. Ми нисмо богата земља, а ни чланица ЕУ, али смо одлучили да ове године доделимо преко УНИЦЕФ-а за Сирију 500.000 евра, рекао је Вучић.

Он је казао да Србија предузима све активности, да је допринијела рјешавању кризе и сарађује са свим актерима на Блиском истоку.

Вучић је указао да ће Србија учинити све да подржи стабилност региона и да увијек буде диео рјешења, а никада више дио проблема.
Према његовим ријечима, за рјешење проблема у Сирији неопходно је обезбиједити више радних мјеста, више посла, виши животни стандард, али то важи и за Србију и друге балканске земље.