latinica  ћирилица
04/02/2016 |  18:59 ⇒ 19:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Милановић: У Блајбург иду они који жале Лубурића и Павелића

Хрватски сабор поновно ће бити покровитељ обилежавања Бајбуршке трагедије, одлучило је данас саборско Предсједништво, а против је била представница најутицајније опозиционе СДП Миланка Опачић која је, као потпредсједница парламента рекла, да се та манифестација сваки пут претвори у величање усташтва.

Прије одлучивања у Сабору о овом питању, бивши премијер и лидер СДП-а Зоран Милановић је рекао да је то право парламентарне већине да покрива и буде покровитељ чега год жели, али да је влада, на чијем он челу био, то укинула јер Блајбург, како је рекао, увијек наглашава, жаловање за пропашћу НДХ.

Тезно је међутим, каже Милановић, нешто друго.

- На Тезном сам био неколико пута одати почаст жртвама, људима који су убијени без суђења. Небитно, нису требали бити убијени ни са суђењем, али су убијени и бачени у ровове. Али то је Тезно, онај ко жали за људима иде у Тезно и на нека друга мјеста, а онај коме је жао Макса Лубурића и Анте Павелића иде у Блајбург - рекао је Милановић и додао да је то тако.

- То је тако јасно, дакле то је група криминалаца која је на камионима дошла 1941. и историјски избламирала хрватски народ. То нису моји људи - рекао је Милановић.