latinica  ћирилица
04/02/2016 |  21:58 | Аутор: ТАНЈУГ

НАТО не мијења структуру на КиМ

НАТО неће мијењати своју структуру на Косову док то не дозволе безбједносни услови, изјавио је у главном штабу Кфора врховни командант НАТО снага за Европу Филип Бридлав, истичући да је поносан на постигнути напредак, пренијели су косовски медији.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

На конференцији за новинаре Бридлав је рекао да пут Кфора остаје исти, а то је обезбјеђење сигурности за све грађане Косова.

Иако је напредак видљив, пред НАТО је још посла, навео је амерички генерал.

- НАТО задржава своју структуру на Косову док то дозвољавају безбједноси услови. Видио сам напредак и веома сам поносан на наше војнике - рекао је Бридлав.

Коментаришући хапшење групе Албанаца испред Високих Дечана, Бридлав је истакао да је акција полиције и Кфора била успјешна, наводећи да ће мировне снаге наставити да обезбјеђују овај манастир.

Командант Кфора Гиљермо Миљета је на заједничкој конференцији са Бридлавом рекао да сматра да, када је ријеч о овом случају, треба сачекати крај истраге.

Италијански генерал је ситуацију на Косову оцијенио релативно мирном, а томе су, како је рекао, допринијели разговори који се воде у Бриселу.

Кфор ће настојати да отклони посљедице конфликта и настави са нормализацијом ситуације, каже Миљиета и као изазове наводи балканску мигранстку руту и повратак косовских грађана са ратишта у Сирији и Ираку.

Он је нагласио да су косовске институције на овом пољу постигле одређене резултате.