latinica  ћирилица
06/02/2016 |  08:09 ⇒ 14:52 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватска предсједница смијенила шефа тајне службе

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић, разријешила је дужности директора Безбједносно - обавјештајне агенције Драгана Лозанчића и шефа Бироа за националну безбједност Ивицу Паненића.
Колинда Грабар Китаровић (фото: jpeg·croradiosydney.com.au) -
Колинда Грабар Китаровић (фото: jpeg·croradiosydney.com.au)

Како је пренео ХРТ, Колинда Грабар Китаровић је Лозанчићу лично саопштила да не ужива њено поверјење и да је смијењен због повреде Закона о безбједносно-обавјештајном систему.Напомиње се, међутим, да нема објашњења на који начин је Лозанчић повриједио поменути закон.

Паненић је смијењен због, како се наводи, необезбјеђивања спровођења послова из дјелокруга тог бироа.

О одлукама предсједнице изјасниће се Влада Хрватске.

Медији су претходно нагађали да ће Лозанчић бити смијењен због тога што није упозорио Грабар Китаровић да контактира са прислушкиваном особом, а ријеч је, како наводе, о фудбалском менаџеру Здравку Мамићу.

С друге стране, он је о томе обавијестио Зорана Миллановића који је тада био премијер.

НЕСЛАГАЊА ПОЛИТИЧКОГ ВРХА ОКО СМЈЕНЕ ДИРЕКТОРА ТАЈНЕ СЛУЖБЕ

Потпредсједник Владе Хрватске и лидер Моста Божо Петров изјавио данас да нема разлога за смјену директора Сигурносно-обавјештајне агенције Драгана Лозанчића о чему је одлуку донијела хрватски предсједник Колинда Грабар Китаровић.
Китаровићева је саопштила Лозанчићу да не ужива њено повјерење и да је смијењен због повреде Закона о безбједносно-обавјештајном систему.

Ову одлуку, коју је донијела јуче, прослиједила је Влади и на супотпис премијеру Тихомиру Орешковићу.

Петров је рекао да Лозанчић још није разријешен, јер су за то потребна два потписа, преносе хрватски медији.

Он је изразио увјерење да ће Орековић добро процијенити потписивање ове одлуке, јер има више информација о свему и да вјерује да ће бити донесена квалитетна одлука.

Забринутост због ове одлуке Китаровићеве изразио је Центра за мировне студије, који напомиње да се тиме доводи у питање независност безбједносног сектора у Хрватској.