latinica  ћирилица
08/02/2016 |  11:01 ⇒ 14:55 | Аутор: РТРС

Курц са члановима Предсједништва БиХ: Обавезан наставак реформског процеса (ФОТО)

Савезни министар за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Себастијан Курц информисао је данас у Сарајеву чланове Предсједништва БиХ о састанку министара иностраних послова земаља чланица ЕУ, на ком је било ријечи о БиХ, истакавши да БиХ 15. фебруара предстоји званична предаја захтјева за чланство у ЕУ.
Курц са члановима Предсједништва БиХ (фото: predsjednistvobih.ba) -
Курц са члановима Предсједништва БиХ (фото: predsjednistvobih.ba)

Из Предсједништва БиХ саопштено је да је Курц нагласио да Аустрија подржава напредак региона Западног Балкана у ЕУ, а нарочито БиХ, те да пред БиХ стоји обавеза наставка реформског процеса. Чланови Предсједништва БиХ истакли су опредијељеност БиХ за европски пут, те за наставак започетих реформи и испуњење неопходних услова да би добила статус кандидата за чланство у ЕУ.

У саопштењу се додаје да Предсједништво БиХ, као иницијатор реформских процеса, активно учествује у координисању реализације обавеза, да би била искориштена историјска прилика и да би се наставило са позитивним трендом промјена у БиХ. У том контексту, истакнут је значај предстојеће предаје захтјева за чланство БиХ у ЕУ.

Чланови Предсједништва БиХ изразили су захвалност за досадашњу подршку Аустрије БиХ на европском путу, као и очекивање да ће та подршка бити настављена, посебно у контексту стицања статуса кандидата за чланство БиХ у ЕУ.

Констатовано је да БиХ и Аустрију вежу традиционално добри односи, без отворених питања, који представљају основу за развој свеукупне билатералне сарадње, нарочито у политичкој, културној и економској сфери.

КУРЦ-ЦРНАДАК: НАСТАВИТИ ПОЛИТИКУ ПОДРШКЕ ЕВРОПСКОМ ПУТУ БиХ

Министар спољних послова Босне и Херцеговине Игор Црнадак састао се данас у Сарајеву са савезним министром за Европу, интеграције и спољне послове Републике Аустрије, Себастијаном Курцом.

Са аустријским шефом дипломатије Црнадак је разговарао о европским интеграцијама БиХ, истакавши значај предстојеће предаје апликације за чланство БиХ у ЕУ и подршке земаља чланица европском путу БиХ. Црнадак је затражио да Аустрија настави са политиком пружања снажне подршке Босни и Херцеговини.

На састанку је разговарано о политичким односима и привредној сарадњи двије земље и истакнуто је да је Аустрија континуирано највећи директни инвеститор у БиХ.

 

Министри су изразила задовољство због почетка реализације пројекта културне размјене између БиХ и Аустрије - манифестације под називом "Година културе Босна и Херцеговина - Аустрија 2016", која ће данас бити свечано отворена у Народном позоришту Сарајево.

Саговорници су се сагласили у оцјени да ће одржавање великог броја различитих културних догађаја, под мотом "Да се (боље) упознамо", дати снажан допринос даљем развоју односа двије земље које вежу снажне историјске, привредне, културне и друге везе.

"Данашњи сусрет дио је планираних активности министра спољних послова БиХ да се у наредном периоду састане са што већим бројем шефова дипломатије земаља чланица ЕУ, чиме би се апликацији за чланство БиХ у ЕУ обезбиједила афирмативна подршка партнера из ЕУ", наведено је у саопштењу Министарства спољних послова БиХ.

ЗВИЗДИЋ-КУРЦ: ЗАХВАЛНОСТ ЗА ПОДРШКУ КОЈУ АУСТРИЈА ПРУЖА БиХ

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић информисао је министра за Европу, интеграције и спољне послове Аустрије Себастијана Курца о актуелној политичкој ситуацији у БиХ и о испуњавању услова за предају кредибилне апликације за чланство у Европску унију.

Фото: Срна

Звиздић је изразио захвалност за досадашњу подршку коју Аустрија пружа БиХ на европском путу и рекао да очекује да ће се подршка наставити и убудуће.

Разговарано је о избјегличкој кризи у Европи и истакнуто да је проблем избјеглица постао проблем цијелог свијета који се мора што прије ријешити, како би се избјегле посљедице, саопштено је из Савјета министара БиХ. Звиздић и Курц су оцијенили да је билатерална сарадња између двије земље веома добра и без отворених питања.

Састанку су присуствовали аустријски амбасадор у БиХ Мартин Памер и амбасадор БиХ у Аустрији Томислав Леко.