latinica  ћирилица
09/02/2016 |  09:30 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Србија изручила Сашу Ћургуза БиХ

Правосудни и полицијски органи Србије предали су Судској полиције БиХ Сашу Ћургуза (44), осумњиченог за ратне злочине почињене над Бошњацима с подручја Бихаћа
Судија - Фото: илустрација
СудијаФото: илустрација

Предаја Ћургуза обављена је синоћ на граничном прелазу Рача, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Ћургуз је под истрагом Тужилаштва БиХ и осумњичен је да је као припадник Војске Републике Српске на подручју Бихаћа 1992. године починио кривично дјело злочини против човјечности.

Он је осумњичен да је у љето 1992. године, заједно са другим припадницима Војне полиције и извиђачког вода 15. Бихаћке бригаде ВРС, из круга Тракторског сервиса у Рипчу, у којем је било затворено више десетина бошњачких цивила, одвео десетак затвореника на локалитет Хргар у близини природне јаме зване Бездана, гдје су убијени, а тијела бачена у јаму.

Након рата, из ове јаме су ексхумирани посмртни остаци 83 лица, од којих је 41 жртва идентификована, наводи се у саопштењу Тужилаштва БиХ.

Ћургуз је осумњичен и да је учествовао у мучењу, злостављању и премлаћивању бошњачких цивила с наведеног подручја који су били затворени у просторијама и објектима Тракторског сервиса у Рипчу.

Приликом провођења истраге, дошло се до сазнања да је осумњичени само фиктивно пријављен на адреси у Бањалуци, а да се скрива на подручју Србије, након чега је за њим расписана међународна потјерница.

На основу потјернице расписане на захтјев Тужилаштва БиХ, Ћургуз је крајем 2014. године ухапшен у Београду, гдје је у екстрадиционом притвору провео око 14 мјесеци.

Након интензивних активности Тужилаштва и правосуђа БиХ и сарадње с правосудним институцијама Србије, одобрено је и реализовано његово изручење, којем је одмах по доласку у Тужилаштво и Суд БиХ покренут приједлог за одређивање притвора.

Тужилаштво БиХ захваљује правосудним институцијама Србије на помоћи и сарадњи у борби против некажњивости ратних злочина у региону.