latinica  ћирилица
09/02/2016 |  09:49 ⇒ 10/02/2016 | 08:11 | Аутор: РТРС

Преминуо генерал Здравко Толимир (ВИДЕО)

Генерал Војске Републике Српске Здравко Толимир преминуо је у притвору Хашког трибунала. Узрок смрти још није саопштен. Генерал Толимиру у Хагу је осуђен на доживотни затвор због злочина у Сребреници и Жепи.
Генерал Здравко Толимир - Фото: илустрација
Генерал Здравко ТолимирФото: илустрација

Током одбрембено-отаџбинског рата био је помоћник команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младић, за безбједносно-обавјештајне послове.

Предсједник Републике Милорад Додик, pредсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић  и премијерка Жељка Цвијановић упутили су телеграме саучешћа.

Генерал Војске Републике Српске Здравко Толимир преминуо је синоћ у Хагу, потврдили су у Борачкој организацији Српске за нашу телевизију.

Предсједник Борачке организације Српске генерал Миломир Савчић подсјетио је да су и раније српски затвореници у Хагу умирали јер нису имали адекватну његу и лијечење.

Генерал Толимир рођен је у селу Поповићи поред Гламоча 27. новембра 1948. године. Завршио је војну академију у Београду. Током војничке каријере службовао је широм бивше Југославије.

Почетак сукоба на простору СФРЈ дочекао је у Сплиту, одакле прелази у Книн. Ту му је надређени официр био Ратко Младић, са којим 1992. године прелази у ВРС на мјесто помоћника команданта за безбједносно-обавјештајне послове Главног штаба ВРС.

Ухапшен је 31. маја 2007. године на Дрини код Љубовије, при покушају преласка границе. Хашки трибунал осудио га је на доживотну робију, због злочина у Сребреници и Жепи. 

 

Судија Теодор Мерон, предсједник Механизма за међународне кривичне судове у Хагу, наложио је свеобухватну истрагу о смрти генерала Здравка Толимира.