latinica  ћирилица
09/02/2016 |  15:27 ⇒ 16:24 | Аутор: СРНА

Откази због лажних диплома на ХРТ-у

Хрватска радиотелевизија отпустила је 16 запослених за које је утврђено да имају лажне дипломе
Хрватска радиотелевизија - Фото: Wikipedia
Хрватска радиотелевизијаФото: Wikipedia

Стручне службе ХРТ, наиме, пронашле су, у процесу провјере докумената о стручној спреми запослених, 16 лажних докумената - четири лажне факултетске и 12 средњошколских диплома, а запосленима с тим документима отказани су уговори о раду, објавили су данас хрватски медији.

У одговору са ХРТ-а су поручили да настављају поступак провјере докумената о радној оспособљености и спреми запослених, чији је циљ да се квалитетно, потпуно и трајно уреди кадровска структура и систем запошљавања, пренио је сајт Индекс.

На ХРТ-у кажу и да су након почетне провјере почетком прошле године пронађене четири лажне дипломе и да је крајем 2015. започела и провјера свједочанстава и осталих докумената потребних за одређена радна мјеста на ХРТ-у.

"Свим запосленима за које се установило да посједују лажну документацију отказани су уговори о раду, а спорна документација је прослијеђена одговарајућим државним тијелима", истичу на ХРТ-у.

У одговору ХРТ-а не наводи се на којим су радним мјестима били запослени с лажним средњошколским дипломама, али међу њима су, како се дознаје, били, рачуновођа, радница у размјени видеоматеријала и мајстор расвјете.

Према посљедњим подацима, посљедњег дана јануара ове године ХРТ је имао 2.851 запосленог.