latinica  ћирилица
09/02/2016 |  16:43 | Аутор: СРНА

Перо Ковачевић ослобођен оптужбе за тешки ратни злочин

Апелациони суд дистрикта Брчко данас је изрекао ослобађајућу пресуду бившем припаднику ХВО-а Пери Ковачевићу, оптуженом за пљачку и убиство четири Српкиње у октобру 1994. године.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

У образложењу пресуде наведено је да у обради овог предмета није било доказа који би потврдили наводе из оптужнице, као и да се на исказима непоузданих свједока нису могли изводити докази.

Апелациони суд обновио је суђење након што је 2008. укинуо првостепену пресуду којом је Ковачевић био ослобођен оптужби, али будући да се он није појављивао на поновљеном суђењу за њим је расписана међународна потјерница, а ухапшен је 7. октобра 2015. године у Словенији.

Тужилаштво је прошле седмице у завршној ријечи оцијенило да је доказало да је Ковачевић одговоран за пљачку и убиство четири жене српске националности с подручја Сребреника и Градачца, које је у октобру 1994. преузео ради обезбјеђења њиховог преласка на подручје општине Брчко под контролом Војске Републике Српске.

Тужилац Радмило Ивановић рекао је новинарима да ће уложити жалбу на данас изречену пресуду.

Изрицању пресуде присуствовали су и Анкица Симић и Цвијетин Богдановић, сестра и супруг Милке Богдановић /1953. годиште/, мајке четворо дјеце која је 16. октобра 1994. из Шпионице /општина Сребреник/, заједно са Смиљом Гајић, Маром Јовић и Стојом Богдановић кренула у правцу Брчког, али им се послије пређених десетак километара, на подручју села Церик, изгубио сваки траг.

Анкица Симић рекла је новинарима да све више губи повјерење у правосуђе.

"Не могу да схватим да у посљедње 22 године нису могли пред судом да се суоче Перо и његов брат Маријан са осталима осумњиченима за убиство ових жена иза којих је остало 16 ђеце", рекла је Симићева, додајући да жели бар да доживи да буду пронађени посмртни остаци њене сестре и осталих убијених жена.