latinica  ћирилица
09/02/2016 |  17:12 | Аутор: СРНА

Којић: Пресуда Липовцу не одговара тежини кривичног дјела

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да пресуда Суда БиХ којом је Дамир Липовац осуђен на седам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Дервенти не одговара тежини почињеног кривичног дјела.
Милорад Којић - Фото: СРНА
Милорад КојићФото: СРНА

"Посебно је забрињавајуће да се командни кадар Хрвата и Бошњака, за разлику од Срба, не процесуира", рекао је Којић.

Којић је поменуо да су у једном случају оптужени кувар и стражар, док се командант логора појављује као свједок, истичући да су то апсурди који су више него присутни у правосуђу БиХ, а што не би смјело да се дозволи.

"Сви који су починили ратне злочине треба да одговарају, те да Суд БиХ примјењује исте аршине приликом изрицања казни, а не да се као и у случају `Липовац` изричу минималне казне затвора, док се Србима за иста кривична ђела изричу максималне затворске казне", оцијенио је Којић.

Он је навео да је проблематична и сама квалификација кривичног дјела, јер се Срби највећим дијелом осуђују за злочин против човјечности гђе су предвиђене дуготрајне казне затвора према Кривичном закону БиХ из 2003. године, док се Бошњаци и Хрвати процесуирају за злочине против цивилног становништва гђе су предвиђене минималне казне затвора према Кривичном закону бивше СФРЈ.

"Овдје је присутна дискриминација јер се покушава прикрити стварна размјера злочина и онога што се догодило", закључио је Којић.

Суд БиХ осудио је Дамира Липовца на седам година затвора због убистава, нечовјечног поступања и пљачкања српских цивила на подручју Дервенте.

Према пресуди, Липовац је као припадник 103. бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/ у Дервенти и командант логора формираног у Основној школи у Пољарима, у првој половини јуна 1992. године убио двојицу затвореника.