latinica  ћирилица
09/02/2016 |  17:36 | Аутор: СРНА

Савчић: Пресуда Липовцу није сразмјерна казнама Срба

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић сматра да пресуда Суда БиХ којом је Дамир Липовац осуђен на седам година затвора због ратног злочина над српским цивилима у Дервенти није сразмјерна казнама које се изричу већем броју Срба.
Миломир Савчић - Фото: СРНА
Миломир СавчићФото: СРНА

"Из кривичног дјела које се приписује Липовцу види се намјера тужиоца да буде блаже осуђен", рекао је Савчић Срни.

Када је ријеч о процесуирању ратних злочина у БиХ, Савчић је рекао да се у посљедње вријеме врши прикривена дискриминацина на националној основи.

"Срби се оптужују за кривична дјела против човјечности и суди им се према Кривичном закону БиХ из 2003. године који предвиђа максималну казну затвора до 45 година, док се сва остала кривична дјела ратног злочина суде према Кривичном закону бивше СФРЈ којим је предвиђена максимална казна затвора до 15 година", појаснио је Савчић.

Он је рекао да Срби у пракси имају основа и разлога да сумњају у пристрасност Тужилаштва БиХ приликом квалификације кривичног дијела, те у пристрасност Суда БиХ приликом доношења пресуде.

Савчић каже да би за експеримент требало увести праксу да Тужилаштво и Суд БиХ подижу оптужнице и суде лицима за ратне злочине не знајући њихова имена и презимена.

"У том случају било би веома интересантно какве би биле оптужнице и пресуде", закључио је Савчић.

Суд БиХ осудио је Дамира Липовца на седам година затвора због убистава, нечовјечног поступања и пљачкања српских цивила на подручју Дервенте.

Према пресуди, Липовац је као припадник 103. бригаде Хрватског вијећа одбране /ХВО/ у Дервенти и командант логора формираног у основној школи у Пољарима, у првој половини јуна 1992. године убио двојицу затвореника.