latinica  ћирилица
10/02/2016 |  07:58 ⇒ 12:08 | Аутор: СРНА

Хаг: О несарадњи Србије у вези са хапшењем радикала

Претресно вијеће Хашког трибунала за данас је заказало јавну расправу о несарадњи Србије, односно пропусту власти да поступе по налогу за хапшење радикала Вјерице Радете, Петра Јојића и Јова Остојића.
Хашки трибунал - Фото: Wikipedia
Хашки трибуналФото: Wikipedia

У име Владе Србије расправи ће присуствовати Координатор правног тима Србије пред Међународним судом правде Саша Обрадовић.

Трибунал је заказао расправу незадовољан првим извјештајем Београда о томе шта је предузето на хапшењу троје радикала оптужених за непоштовање суда због пријетњи, застрашивања, подмићивања и других видова утицаја на свједоке у предмету против њиховог лидера Војислава Шешеља.

Налог за њихово хапшење и трансфер у Хаг издат је у јануару 2015. године, а како до тога није дошло претресно вијеће је у јануару наложило властима у Београду да подносе мјесечне извјештаје о "напорима које улажу".

У првом таквом извјештају од 2. фебруара ове године, Влада Србије је навела да није поступила по налогу за хапшење пошто још чека одговор предсједника Трибунала на писмо које му је упутила 7. децембра 2015. предлажући да се случај уступи домаћем правосуђу.

Претресно вијеће, међутим, сматра да дописивање са предсједником Трибунала не суспендује међународно правне обавезе Србије и не ослобађа је дужности извршавања налога међународног суда.