latinica  ћирилица
10/02/2016 |  09:48 | Аутор: Агенције

Шодер: Србију неће задесити талас избјеглица

Шеф представништва УНХЦР-а у Србији Ханс Фридрих Шодер изјавио је да је мало вјероватно да ће Србију задесити велика концентрација избјеглица.
Камп за мигранте у Прешеву - Фото: ТАНЈУГ
Камп за мигранте у ПрешевуФото: ТАНЈУГ

"Мало је вјероватно да ће се у Србији задесити велика концентрација избјеглица. Не би требало да паничимо, превише да бринемо, број се смањује на мање од 2.000 на дан, за разлику од 10.000 колико их је било у октобру", рекао је Шодер за Радио-телевизију Србије.

Он је навео да је рано за процјене какве би посљедице биле за Србију ако Аустрија лимитира број избјеглица које ће примити ове године на 37.500, како је најавио шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц.

"Рано је да се каже, кроз Србију пролази 2.000 избеглица на дан, биће потребно много времена пре него што ова квота буде испуњена и истовремено то није преточено у закон. Мислим да је Аустрија затражила само мишљење. Рано је за спекулације. Не верујем да ће имати неког ефекта", каже Шодер.

На питање да ли је са српским властима разговарано о плану да се размјести 6.000 људи у Србији, Шодер је рекао да се о томе разговарало још од прошлог љета у оквиру припрема за зиму, како се мигранти не би смрзавали.