latinica  ћирилица
10/02/2016 |  11:27 ⇒ 11:29 | Аутор: СРНА

Бањалука: Значајна средства за борачку популацију

Из буџета града Бањалука у овој години за помоћ бившим борцима, породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима биће издвојено укупно 1.814.000 КМ.
Миленко Вучета (Фото: banjaluka.rs.ba) -
Миленко Вучета (Фото: banjaluka.rs.ba)

Највећи износ средстава планиран је за дознаке појединцима, односно за стамбено збрињавање бивших бораца, породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, за лијечење и рехабилитацију борачких категорија, те за текуће грантове за пројекте и рад борачких организација.

Из бањалучке Градске управе саопштено је да је на приближно истом нивоу био и износ средстава која је град издвојио за ову категорију становништва током протекле године.

Осврћући се на прошлогодишњу подршку борачкој популацији, начелник градског Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Миленко Вучета рекао је да је у сврху рјешавања стамбених питања додијељено укупно 326.811 КМ.

- Од овог износа, 260.406 КМ су бесповратна новчана средства, додијељена у сврху рјешавања стамбених питања 15 породица погинулих бораца и четири ратна војна инвалида прве или друге групе са 100 одсто инвалидитета. Са исте буџетске ставке, након проведених поступака и процедура, за субвенције издавања грађевинских дозвола за 50 корисника борачко-инвалидске заштите додијељено је 66.405 КМ, навео је Вучета.

Према његовим ријечима, надлежно одјељење је извршило све активности које су утврђене Програмом потпуног стамбеног збрињавања и уговором о грађењу стамбених објеката Ада три и четири са укупно 142 стана.

- Тако је у току 2015. изведено вањско уређење ових стамбених објеката, те су извршена сва прикључења на инфраструктурну мрежу, уз напомену да је за исто исходована сва потребна документација. Финансијске обавезе овог одјељења за наведено износиле су 1.007.119 КМ, рекао је Вучета.

Он је додао да је за изградњу шахтова и инсталирање котловнице за загријавање стамбених објеката Ада један, два, три и четири град издвојио 187.440 КМ.

У складу са одредбама Правилника о додјели једнократне новчане помоћи из буџета града Бањалука корисницима права из области борачко-инвалидске заштите и заштите цивилних жртава рата и прописима који регулишу буџетску потрошњу, рационалним дозначавањем средстава, у прошлој години позитивно је ријешено 1.730 захтјева.

- За суфинасирање трошкова лијечења одобрили смо 1.464 захтјева, за шта је укупно додијељно 300.400 КМ. За суфинансирање трошкова сахране ријешен је 61 захтјев, док се 205 односило на суфинансирање набавке уџбеника", рекао је Вучета.

У сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, реализован је у цијелости пројекат бањске рехабилитације ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца.

Пројекат је финансирало Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, а услуге по овом пројекту са подручја града Бањалука користило је 77 лица, односно 37 ратних војних инвалида и 40 чланова породица погинулих бораца.

Одјељење за борачко-инвалидску заштиту града Бањалука обезбједило је и све услове за рад првостепене љекарске комисије, која врши оцјену војног инвалидитета, како за лица са подручја Бањалуке, тако и за лица са подручја регионалних општина.

У току 2015. године Комисија је извршила оцјену војног инвалидитета за 218 лица.

Подршку града у прошлој години добило је 35 пројеката/програма девет борачких организација, у укупном износу од 152.795 КМ.

Суфинансиране су и редовне активности борачких организација које имају утврђен статус удружења од интереса за град Бањалука, за шта је издвојено 247.874 КМ.