latinica  ћирилица
10/02/2016 |  12:17 | Аутор: СРНА

Хаг: Србија није испунила захтјев за хапшење радикала

Претресно вијеће Хашког трибунала констатовало је да Србија није испунила захтјев за хапшење чланова Српске радикалне странке /СРС/ Вјерице Радете, Петра Јојића и Јове Остојића.
Хашки трибунал - Фото: Wikipedia
Хашки трибуналФото: Wikipedia

Вијеће није дало прилику координатору правног тима Србије у Хагу Саши Обрадовићу да објасни шта је све Србија предузела од јануара 2015. године када је добила такав захтјев.

Предсједавајући судског вијећа је инсистирао на питању шта је урађено да би троје радикала било ухапшено и одбио је да саслуша Обрадовића.

Он је затим констатовао да Србија "ништа није урадила да их ухапси", јавили су београдски медији.

До сада су већ одржана два рочишта по овом питању, а данашње је било јавно.

Трибунал оптужује Радету, Јојића и Остојића за непоштовање тог суда, јер су, како је навео суд, "пријетили, застрашивали, нудили мито и на друге начине утицали на двојицу свједока" током суђења лидеру СРС Војиславу Шешељу.

Србија је Хашком трибуналу послала 2. фебруара први извјештај о томе шта чини да би изручила троје радикала, у коме се наводи да српске власти и даље чекају одговор предсједника Трибунала Кармела Ађијуса на писмо које су му послале још 7. децембра, а у којем му сугеришу да размотри могућност да се Радети, Јојићу и Остојићу суди у Србији.

Оптужница против троје радикала је подигнута још 30. октобра 2012. године, али је Трибунал са исте скинуо ознаку поверљивости тек 1. децембра прошле године, пошто их Србија није изручила у Хаг.

Из Хага је 13. јануара затражено да власти у Београду сваког првог у мјесецу шаљу извјештај о напорима да изруче Радету, Јојића и Остојића.

Вјерица Радета изјавила је да никада не би добровољно отишла у Хаг, али да би учествовала у поступку уколико би се водио у Србији.