latinica  ћирилица
12/02/2016 |  07:49 ⇒ 16:51 | Аутор: Агенције

Историјски сусрет папе и руског патријарха

Папа Фрањо и патријарх Руске православне цркве Кирил састаће се данас на Куби , што је први састанак једног папе и руског патријарха још од Великог раскола 1054. године.

Разговараће о прогону хришћана на Блиском истоку и у свијету и потписаће већ припремљену заједничку декларацију.

Декларацију су детаљно спремале обје стране и биће објављена на четири језика.

Очекује се да ће папа Фрањо и патријарх Кирил провести око два сата у приватном разговору на аеродрому "Хосе Марти" у Хавани, пренијела је агенција АФП.

Састанак на неутралном терену се планира већ деценијама, а посљедње препреке уклоњене су захваљујући комбинацији папине одлучности да би састанак требало да се одржи и става руске православне цркве да су догађаји на Блиском истоку повећали потребу за уједињеношћу хришћана.

Приближавање са православним крилом хришћанства у складу је са настојањима папе Фрање да Ватикан постане активнији у међународној дипломатији.

- Само сам желео да загрлим моју православну браћу - рекао је папа у интервјуу раније ове недјеље, али је састанак ставио и у контекст ширег ангажовања Русије на међународној сцени, рекавши да би Москва могла да буде важан партнер у постизању мира у свијету.

Папа Фрања је од свог избора 2013. на чело Римокатоличке цркве, двапут примио руског предсједника Владимира Путина у Ватикану.