latinica  ћирилица
12/02/2016 |  07:56 ⇒ 08:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Отворен 66. филмски фестивал у Берлину

Пројекцијом новог филма редитељско-продуцентског тандема браће Коен "Ave Cezare" синоћ је у Берлину отворен 66. по реду Филмски фестивал, познатији као Берлинале.
Међународни филмски фестивал у Берлину - Фото: Beta/AP
Међународни филмски фестивал у БерлинуФото: Beta/AP

У филму браће Џоела и Итана Коена, Џорџ Клуни глуми једног холивудског глумца из педесетих година који је славу стекао историјским филмовима, али усред снимања једног филма бива отет.

На овогодишњем фестивалу ће у преко десет секција бити приказана 434 филма из 77 земаља, а међу њима налази се и пет српских остварења.

Фестивал су заједнички отворили предсједница овогодишњег фестивалског жирија Мерил Стрип и директор Берлиналеа Дитер Кослик.

Прије тога су се публици обратили њемачка државна секретарка за културу и градоначелник Берлина Михаел Милер, који су упозорили и на тренутну мигрантску кризу а све то у свјетлу овогодишњег слогана Берлиналеа "Право на срећу".

Десетак филмова у различитим селекцијама фестивала имају у фокусу људе који бјеже од рата и реперсије, а организатори манифестације су испланирали низ иницијатива како би помогли азилантима - више од милион њих је дошло у Њемачку током прошле године.

- Вјерујемо да фестивал мора да одговара на реалност која нас окружује, а не само да има осмијехе на црвеном тепиху - нагласио је Кослик.

Најављено је да ће се главни протагониста филма "Ave Cezare", Клуни током фестивала срести са канцеларком Ангелом Меркел како би разговарали о мигрантској кризи.

- Желим да видим шта можемо заједнички да урадимо - рекао је глумац који се већ досад током каријере исказао хуманитарним и социјалним пројектима.

Највише се на фестивалу очекује од "Genius" (Геније), дебитанског остварења британског позоришног редитеља Мајкла Грендиџа, у коме оскараовац Колин Фирт игра Макса Перкинса, уредника у издавачкој кући која је објавила дјела неких од нејзначајнијих америчких писаца 20. вијека.

Џуд Ло тумачи лика Томаса Волфа, Никол Кидман његову љубав и музу Алин Бернштајн, Доминик Вест игра Ернеста Хемингвеја, а Гај Пирс Скота Фицџералда.

Ништа мању пажњу не привлачи и нова адаптација интернационалног бестселара "Alone in Berlin" ("Свако умире сам" у издању "Лагуне") Ханса Фаладе из 1947. године, базиран на истинитој причи, у којем играју Ема Томсон и ирски глумац Брендан Глисон.

Србија ће имати на Берлиналу пет филмова - у такмичарском програму "Форум" биће приказан дебитантски играни филм Николе Љуце "Влажност" и експериментални документрац Огњена Главонића "Дубина два".

У такмичарски програм "Панорама" уврштена је мањинска копродукција "С оне стране" Зринка Огресте, у оквиру програма "Perspektive Deutshes Kino" биће приказан кратки играни филм "Четири угла круга" Катарине Станковић, док ће драма "Марбле Аш" Желимира Жилника из 1995. бити приказана поводом 30 година "Теди" награда.

Фестивал траје до 21. фебруара а награде ће бити додијељене у суботу 20. фебруара.