latinica  ћирилица
12/02/2016 |  15:09 ⇒ 20:45 | Аутор: Агенције

Историјски сусрет поглавара РПЦ и Римокатоличке цркве на Куби

Синоћ је патријарх московски и цијеле Русије Кирил допутовао на Кубу гдје ће се вечерас састати са римским папом Фрањом. Ово ће бити први састанак руског патријарха и једног папе још од Великог раскола 1054. године.

 Разговори око датума и мјеста састанка патријарха Московског и цијеле Русије Кирила и римског папе Фрање трајали су до посљедњег дана, до објављивања саопштења о том догађају, изјавио је шеф Одјељења за спољне послове Московске патријаршије митрополит волколомски Иларион.

"За датум доношења коначне одлуке треба сматрати дан када је објављена вијест о одржавању састанка  5. фебруар. До тада је било више врста споразума који се тичу датума, мјеста и текста декларације који се предлаже на потпис, а који је најважнији дио састанака“, саопштио је он.

Раније је извор у делегацији Руске православне цркве саопштио да ће текст декларације коју ће на аеродром у Хавани потписати представници цркава садржати 10 страница.

Разговараће о прогону хришћана на Блиском истоку и у свијету и потписаће већ припремљену заједничку декларацију.

Декларацију су детаљно спремале обје стране и биће објављена на четири језика.

Очекује се да ће папа Фрањо и патријарх Кирил провести око два сата у приватном разговору на аеродрому "Хосе Марти" у Хавани, пренијела је агенција АФП.

Састанак на неутралном терену се планира већ деценијама, а посљедње препреке уклоњене су захваљујући комбинацији папине одлучности да би састанак требало да се одржи и става руске православне цркве да су догађаји на Блиском истоку повећали потребу за уједињеношћу хришћана.

Приближавање са православним крилом хришћанства у складу је са настојањима папе Фрање да Ватикан постане активнији у међународној дипломатији.

- Само сам желио да загрлим моју православну браћу - рекао је папа у интервјуу раније ове недјеље, али је састанак ставио и у контекст ширег ангажовања Русије на међународној сцени, рекавши да би Москва могла да буде важан партнер у постизању мира у свијету.

Папа Фрања је од свог избора 2013. на чело Римокатоличке цркве, двапут примио руског предсједника Владимира Путина у Ватикану.

Патријарх Кирил се сусрео са кубанским лидером Кастром
 

Патријарх московски и цијеле Русије Кирил изјавио је на састанку с кубанским лидером Раулом Кастром да полаже велике наде у састанак с папом римским Фрањом.
„Полажем велике наде у свој предстојећи састанак с римским папом Фрањом“, рекао је патријарх на састанку одржаном у Дворцу револуције у Хавани. 

Према његовим ријечима, то је „заједничка потврда хришћанских вриједности пред лицем савременог свијета“. 

 Патријарх Кирил, који је у званичној посјети земљама Латинске Америке, већ трећи пута се састајао с Раулом Кастром – у октобру 2008. и фебруару 2009. године у Хавани, и у мају 2015. године у Москви.

Послије састанка с Кастром, патријарх ће на хаванском аеродрому Хосе Марти, непосредно пред састанак с папом Фрањом, разговарати с кардиналом Хајмеом Лукасом Ортегом и Аламином.

Оба састанка имају посебан значај у контексту предстојећег дијалога с поглаваром Римокатоличке цркве. 

Раул Кастро, као и његов легендарни брат Фидел, у младости су похађали католички колеџ. 

Посјета патријарха Кирила Латинској Америци траје од 11. до 22. фебруара. Поглавар Руске православне цркве посјетиће Кубу, Парагвај и Бразил.

Према наводима патријаршије, током посјете Острву Слободе на Куби, патријарх ће се састати и с Фиделом Кастром.