latinica  ћирилица
12/02/2016 |  17:00 ⇒ 17:02 | Аутор: ТАНЈУГ

Сукоби у Атини - ухапшено четворо, повријеђено 10 полицајаца

Најмање четири особе су ухапшене, а 10 полицајаца је повријеђено у данашњим сукобима грчких пољопривредника и полиције у Атини због најављене реформе пензионог система и подизања пореза.
Хаос у Атини - Фото: ТАНЈУГ
Хаос у АтиниФото: ТАНЈУГ

Демонстранти су на полицију бацали парадајз, поломили су прозоре на згради Министарства пољопривреде и палили контејнере.

Полиција је бацила сузавац и ухапсила четири особе, пренијела је агенција АФП.

Званичник атинске полиције Никос Тоскас је казао да је 10 полицајаца повријеђено, од којих су двојица хоспитализована.

Око 2.000 пољопривредника са Крита сукобило се са полицијом која чува улаз у Министарство пољопривреде.

"Фармери су покушали да потисну полицију испред улаза у Министарство, па је полиција употребила сузавац да их заустави", рекао је полицијски званичник.

У Атини се, касније поподне, тек очекују масовне демонстрације на Тргу Синтагма.

Сукоби пољопривредника и полиције избили су и на аутопутевима, који воде ка грчкој престоници.

На истоку Грчке, пољопривредници су тракторима заобишли полицијски кордон и блокирали главни аутопут ка атинском међународном аеродрому, преноси АП.

Полиција је на аутопуту, који води ка Атини, користила сузавац како би растјерала пољопривреднике који су тражили да им се омогући улазак на тракторима у грчку престоницу упркос забрани владе.

Пољопривредници из цијеле земље данас у Атини протестују због нових мјера штедње пошто љевичарска влада грчког премијера Алексиса Ципраса планира да подигне пензионе доприносе и порезе како би се смањио грчки буџетски дефицит.

Прошле недјеље су се полиција и демонстранти сукобили испред трга Синтагма у Атини гдје је организован генерални штрајк.

Грчка влада се нада да ће обезбиједити трећу рунду међународне помоћи прихватајући даље резове и повећања пореза које траже међународни кредитори, а ако реализују своје планове о новим мјерама штедње, по 11. пут ће смањити пензије од 2010. године.

У поподневним сатима се очекује масован протест на атинском тргу Синтагма.