latinica  ћирилица
13/02/2016 |  12:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Словенија ће ограничити број избјеглица као и Аустрија

Словенија ће реаговати у складу са намјером Аустрије да ограничи број избјеглица и ускоро ће успоставити истовјетан систем на својој граници са Хрватском, изјавио је словеначки премијер Миро Церар.
Избјеглице - Фото: AP
ИзбјеглицеФото: AP

"Нећемо само сједити и гледати", рекао је он словеначкој агенцији СТА. Према његовим ријечима, потез Аустрије значи да ће и Словенија морати да појача контролу у наредним недјељама и мјесецима.

Он је, међутим, оцијенио да Аустрија неће морати да строго ограничава број избјеглица ако буде постигнут споразум о ограничењу прилива јужно од Словеније.

"То је сврха потраге за заједничким рјешењем: очувати Шенген и уздржати се од изазивања економске штете у односима између земаља", рекао је Церар.

Он је, уочи састанка шефова држава и влада ЕУ који ће бити одржан сљедеће недјеље са агендом фокусираном на мигрантску кризу, изразио увјерење да је могуће да ЕУ наступи јединствено и предузме кораке у циљу успјешне контроле спољних граница.

"То значи заустављање илегалне миграције, али и допуштање да Европа прихвати оне којима је заиста потребна међународна заштита", објаснио је словеначки премијер.

Он је, говорећи о сарадњи са Хрватском, признао да је била тешка у раним фазама мигрантске кризе, али је истакао да је сарадња побољшана сада када је нова хрватска влада ступила на дужност.