latinica  ћирилица
16/03/2016 |  11:46 ⇒ 17/03/2016 | 08:20 | Аутор: Агенције

Принц Чарлс у Србији (ФОТО)

Британски престолонаследник принц Чарлс и његова супруга војвоткиња од Корнвола бораве у посјети Србији. На аеродрому "Никола Тесла" дочекао их је премијер Александар Вучић. Планиран је састанак са предсједником Томиславом Николићем, шетња Калемегданом, чај са принцом Александром Карађорђевићем и вечера код премијера.
Николић и принц Чарлс - Фото: ТАНЈУГ
Николић и принц ЧарлсФото: ТАНЈУГ

Престолонаследник принц Чарлс и његова супруга Камила слетјели на београдски аеродром, гдје их је дочекао премијер Александар Вучић.

Принц Чарлс и његова супруга Камила дошли су у Србију у оквиру петодневне турнеје по Балкану.

Принц Чарлс састао се предсједником Србије Томиславом Николићем.

Принца од Велса и војвоткињу од Корнвола испред улаза у Предсједништво Србије дочекали су Томислав Николић са супругом Драгицом.

Пошто су позирали фоторепортерима испред застава Србије и Велике Британије, Николић и принц Чарлс повукли су се на разговоре.

Како је раније најављено, предсједник Србије поклониће британском принцу Чарлсу сабрана дјела Вилијема Шекспира, фотомонографију о хришћанском насљеђу Косова и Метохије и дрворез са мотивима Хиландара, саопштено је из Предсједништва.

Николић ће принцу од Велса поклонити ћирилично издање Шекспирових дјела на библијском папиру, са додатком радова енглеског писца која до сада нису била објављивана на српском језику.

Међу протоколарним поклонима су и фотомонографија на енглеском језику "Хришћанско насљеђе Косова и Метохије" као и умјетнички ручни рад дрворез Марије Јовановић "Српско средњевековно наслеђе" са мотивима Хиландара.

Британски принц Чарлс и предсједник Србије Томислав Николић положили су вијенце код Спомен костурнице бранилаца Београда и на Војном гробљу Комонвелта.

Николић и принц Чарлс полажу вијенце (фото: Танјуг)

Они су на тај начин одали пошту заједничким борбама, искушењима и жртвама војника, али и грађанима Србије и Велике Британије током два свјетска рата.

Приликом полагања венаца интониране су химне двије државе, а церемонији су и присуствовале и супруге принца од Велса и предсједника Србије.

Британски принц Чарлс састао се са Његовом светости патријархом српским Иринејом у београдској Патријаршији, а учествовао је и у међурелигијском дијалогу представника хришћанских, исламске и јеврејске заједнице у Конаку кнегиње Љубице.

Принц Чарлс посјетио је Патријаршијску капелу Светог Симеона Мироточивог, а представници Српске царске лавре манастира Хиландар на Светој Гори упознали су га о току обнове ове светиње пострадале у пожару 2004. године.

Битански принц је затим посјетио Спомен-храм Светог Саве на Врачару. Супруга британског принца Камила посјетила је  Дом за дјецу у Звечанској, гдје се сусрела са представницима УНИЦЕФ-а и Фондације Новак Ђоковић.

Британског принца Чарлса данас су у краљевском двору на Дедињу угостили принц Александар Карађорђевић и принцеза Катарина. Принц Александар поклонио је члану британске краљевске породице икону Светог Ђорђа, заштитника Енглеске, као и вина из породичне винарије Карађорђевића и из опленачке регије.

Принц Чарлс и његова супруга Камила, војвоткиња од Корнвола, гости су на вечери коју је у њихову част организовао премијер Србије Александар Вучић.

Вечера је приређена у Дому гарде, а присутни су и министри у Влади Србије, званице из јавног, политичког и културног живота, те представници дипломатског кора, наводи Танјуг.

Принц од Велса није посјетио Србију од 1978. године. Данашња посета има највиши дипломатски значај.