latinica  ћирилица
11/04/2016 |  13:43 | Аутор: СРНА

Чубриловић-Селман: Нема захтјева за сједницу о одржавању референдума

У Народну скупштину Републике Српске још није стигао званичан захтјев за одржавање сједнице поводом одржавања референдума о Дану Републике Српске, изјавио је предсједник парламента Републике Српске Недељко Чубриловић.
Чубриловић - Селман - Фото: СРНА
Чубриловић - СелманФото: СРНА

Након посјете Уставном суду Републике Српске у Бањалуци, Чубриловић је рекао да није обавијештен о томе да ли ће том захтјеву претходити некакав политички састанак или договор.

Када је ријеч о одржавању референдума о правосуђу у БиХ, Чубриловић каже да се чека да се испоштује сва процедура и да се у "Службеном Гласнику Републике Српске" објави одлука Уставног суда Републике Српске, након чега би парламент Српске могао објавити своју одлуку.

Говорећи о раду Уставног суда Републике Српске, Чубриловић је рекао да је ова правосудна институција једна од најважнијих институција у Српској, која треба до краја да сачува своју самосталност и неутралност.

"Састав Уставног суда Републике Српске је такав да гарантује, прије свега, стручност и професионализам у свом раду, без политичког утицаја", истакао је Чубриловић.

Он је рекао да Уставни суд Републике Српске професионално, одговорно и на уставан и законит начин доноси одлуке око којих нема сагласности Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске.

Чубриловић је истакао да треба уложити додатне напоре да се коначно ријеши нови простор за несметан рад ове правосудне институције.

Предсједник Уставног суда Републике Српске Џерард Селман изјавио је да је током сусрета постигнута сагласност у вези са непримјереним условима рада Уставног Суда и да ће у вези с тим прослиједити одређене закључке према Влади Републике Српске.

"Констатвовали смо да је обавјештење Уставног суда Републике Српске о уоченим појавама на спровођењу начела уставности и законитости, која је Уставни суд презентовао у 2013. и почетком 2014. године, у Народној скупштини у потпуности заживјело", истакао је Селман.

Он је појаснио да се то углавном односи на одлуке и уредбе Владе Републике Српске и на акте локалних заједница.

Селман је рекао да је сарадња Уставног суда Републике Српске на задовољавајућем нивоу са Административном службом Народне скупштине Републике Српске.

"Уставни суд ће у сваком моменту поштовати уставност и законитост и досљедно спроводити устав Републике Српске", нагласио је Селман.

Селман је подсјетио да је Скупштина града Бањалука додијелила земљиште за потребе изградње зграде Уставног суда Републике Српске, додајући да је урађен пројекат зграде и да је тренутно у фази добијање електроенергетске сагласности, а затим добијање грађевинске дозволе.

"Имамо обезбијеђену локацију, али су нам потребна средства за изградњу зграде Уставног суда и мислим да би Влада требало у дијелу да обезбиједи средства из буџета за те намјене, док ће дио средства бити од међународне помоћи", каже Селман.

Коментаришући примјену одлуке Уставног суда Републике Српске о солидарном порезу, Селман је рекао да Влада Републике Српске треба да у потпуности примијени ову одлуку.

"Сви они који су погођени таквом одлуком, односно дјеловањем, у року шест мјесеци имају право да поднесе захтјев за обештећењем ако је наступила штета", закључио је Селман.