latinica  ћирилица
19/04/2016 |  09:56 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Економски форум на Јахорини (ВИДЕО)

На Јахорини сутра почиње дводневни Економски форум који ће, под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика, окупити неке од најискуснијих стручњака савремене економије, домаће привреднике, стране инвеститоре и представнике највећих привреда у свијету.
Јахорина Економски Форум 2016 - Фото: илустрација
Јахорина Економски Форум 2016Фото: илустрација

Предсједник Републике Српске Милорад Додик учествоваће сутра и прекосутра на Јахорини на економском форуму, током којег је предвиђено више разговора са домаћим и страним званичницима.

Форум ће бити отворен дискусијом "Мултиполарни свијет и економија - позиција земаља западног Балкана" у којој би о положају, позицији и новим захтјевима пред економијама региона и политичарима требало да разговарају економисти и политичари, међу којима је предсједник Републике Српске Милорад Додик и члан Предсједништва БиХ из реда хрватског народа Драган Човић, саопштено је из Удружења економиста Српске "Свот".

"Нови међународни економски поредак - утицај економија земаља БРИКС-а" је тема прве панел дискусије која треба да понуди одговоре на питања какав и колики утицај имају земље БРИКС-а /Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република/ на глобалну економију, колики је њихов утицај на економске и политичке промјене кад су у питању инвестиције, банке и финансијска тржишта, те како се глобалне промјене одражавају на земље западног Балкана.

На другој панел дискусији "Макроекономске политике – више или мање државе" разговараће се о правцима и утицају одлука државе на привреду, шта привредници мисле о утицају државе на привредна кретања, шта економисти мисле о политици монетарног попуштања /неограничена емисија новца и убацивање у финансијске токове/ које спроводе највеће економске силе свијета, какав је одговор економиста, а какав политичара на дилему већи или мањи порези и како на сиву економију утичу одлуке државе о висини пореских издвајања.

Панел "/Ре/индустријализација – цондитио sine qua non или...?" треба да понуди одговоре на питања о значају индустрије у креирању укупног друштвеног богатства, да ли постоји успјешан модел економског развоја без развијеног индустријског сектора, шта је научено из претходних криза и како реиндустријализацију виде привредници.

Тема "Геополитички аспект кретања цијена сировина на свјетском тржишту" једна је од најзначајнијих тема форума, а утицаји безбједности, геополитике и економије не могу се више посматрати издвојени једни од других.

Неколико деценија у економској науци је преовладавало мишљење да једна земља готово не зависи од својих природних ресурса, а нагли раст цијена сировина од прије неколико година промијенио је ставове економиста широм свијета и уздрмао привреде оних земља које су зависне од увоза сировина.

Садашњи оштар пад цијена сировина поново мијења поглед на сировине као фактор који утиче на економску стабилност, геополитички положај и безбједност земаља.

Панел дискусија "Западни Балкан и стратешка опређељења у развоју реалног сектора - прерађивачка индустрија - шанса или слабост" поставиће питања о будућности и развоју реалног сектора, а с циљем дефинисања одговора и смјерница потребних за унапређење прерађивачке индустрије у Републици Српској.

Потребно је сагледати стварне потенцијале, ресурсе и предности Републике Српске како би их, на најрационалнији начин, било могуће употријебити за унапређење економског положаја.

Панел треба да укаже и на највеће изазове које је у наредном периоду неопходно савладати како би Република Српска обезбиједила још ефикасније коришћење својих ресурса.

Тема "Туризам као покретач раста и развоја привреде Републике Српске - случај Јахорина" затвара први дан "Јахорина Економског форума 2016", а разговором ће се покушати доћи до одговора на питање шта је потребно како би Јахорина постала најисплативији туристички потенцијал?

За други дан "Јахорина економског форума 2016" предвиђена је тема "У сусрет Европској унији – пут којим ми идемо", на којој ће учествовати предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић.

Економски форум угостиће неке од најзначајнијих представника међународне економије, домаће привреднике, неке од најуспјешних привредника из региона, представнике Руске академије наука, Европске комисије, дипломатског кора у БиХ, бивше менаџере Шангајске берзе, Бундесбанке, неких од највећих осигуравајућих кућа и банака у БиХ, те извршне власти Српске.