latinica  ћирилица
20/04/2016 |  10:46 ⇒ 23:05 | Аутор: СРНА

Додик: Аранжман са ММФ-ом у јулу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће нови кредитни аранжман са ММФ-ом бити оперативан у јулу.
Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је Јахорина економски форум 2016 - Фото: СРНА
Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је Јахорина економски форум 2016Фото: СРНА

"Три године није било аранжмана са ММФ-ом, а ми смо у том периоду измиривали обавезе. Очекујем да ће аранжман бити потписан у шестом мјесецу и да ће он помоћи ликвидности буџета", рекао је Додик на Економском форуму на Јахорини.

Предсједник Српске је истакао да га аранжмани са ММФ-ом не радују, али да они помажу јер за њима постоји објективна потреба, те да њихово изостојање утиче и на кредите Свјетске банке и ЕУ.

На питање зашто је смијењен Кредитни одбор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, предсједник Додик је рекао да постоји одговорност Одбора и да је због тога и смијењен.

"Кредитни одбор требало би да буде ван политике, односно да представља независну структуру", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, у Републици Српској побољшани су многи закони који ће поспијешити пословни амбијент.

"Требало би подржати домаће инвеститоре, а не називати их одмах тајкунима", закључио је Додик.

Додик: Осим страних улагача, у Српску  добродошли и домаћи инвеститори

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је данас на Јахорини дводневни
"Јахорина економски форум 2016" који је окупио 300 стручњака савремене економије, домаћих привредника, страних инвеститора и представника највећих привреда у свијету, укључујући 60 еминентних панелиста.

Додик, који је покровитељ овог импозантног стручног скупа, поручио је учесницима, међу којима је велики број чланова дипломатског кора у БиХ, да је циљ скупа промоција економског развоја, перспективе и бољег живота.

"Република Српска покушава да све вријеме одржи економски раст и у томе је и успијевала захваљујући преданом раду њених грађана и власти. Сви ми смо опредијељени за европски пут и спремно смо прихватили све изазове, без обзира на многе институционалне и ванинституционалне потешкоће и препреке", истакао је Додик.

Он је нагласио да је Република Српска пријатељ свима и да жели да буде и постане пријатељ свим прогресивним снагама у окружењу и свијету.

Према његовим ријечима, народи и грађани у Српској и БиХ морају још више и марљивије да раде, са циљем општег напретка.

Напредак, како је рекао Додик, већ је видиљив у Републици Српској, упркос тешким условима привређивања и борбе са посљедицама катастрофалних поплава.

Он је подсјетио на кључне привредне и инфраструктурне пројекте чија је реализација у току, изражавајући оптимизам у погледу будућег развоја Републике, при чему је подсјетио на изградњу Термоелектране "Станари" и мрежу ауто-путева, на чему је захвалио инвеститорима из Кине и Руске Федерације.

"Осим страних улагача, у Српску су добродошли и домаћи инвеститори. Нама је потребна таква комбинација", навео је Додик.

ДОДИК: ПРОМОВИСАТИ ДИЈАЛОГ ПОЛИТИЧАРА И ПОСЛОВНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је на отварању Економског форума "Јахорина економски форум 2016" да је циљ форума да промовише дијалог политичара, пословне заједнице и медија. "На овај начин сви заједно дајемо допринос разумијевању тренутног економског стања, како у нашим друштвима и окружењу, тако и на глобалном нивоу", рекао је Додик.

Он је истакао да Српска покушава да има стални економски раст и да у томе и успијева, упркос политичком систему који не афирмише слободу економије у правом смислу.

"Мој успјех на крају мандата биће мјерен по томе шта ће остати иза мене, каква нам је економија и шта смо оставили када смо отишли", навео је Додик.

Према његовим ријечима, Република Српска жели да буде видљива и активан члан на европском путу, због чега није оклијевала да одговори на све изазове који су јој постављени.

Додик је нагласио да Српска подржава апликацију за придруживање БиХ ЕУ, али да тај пут није лако остварљив због политичког система и договора у БиХ.

"Европски пут је кретање ка нечему бољем. Требало би да се прилагодимо економији, политичком систему и начину живота који Европа промовише", рекао је Додик и додао да Српска на том путу не жели да изгуби идентитет.

Он је истакао да је бруто домаћи производ по глави становника, у односу на 1998. годину, порастао пет пута и да то нису високе вриједности, али да представљају добар тренд.

"Ми смо у години након поплава, које су нам причиниле материјалну штету у вриједности већој од двије милијарде КМ, успјели да задржимо раст. Наша економија је у прошлој години расла за скоро два одсто, а процјене су да би у овој и идућој години требало да досегне три одсто, а ми вјерујемо и више", нагласио је предсједник Додик.

Он је додао да ће изградњом Термоелектране у Станарима производња електричне енергије у Српској од маја бити повећана за 28 одсто.

"Ми смо показали способност да будемо подршка изградњи термоелектране. Показали смо способност да властитим капацитетима можемо да изградимо и ауто-пут. Српска ће од маја добити нових 40 километара ауто-пута од Бањалуке према Добоју", истакао је Додик и захвалио свима који су помогли у наведеним пројектима.

Он је нагласио да је потребно афирмисати и подржати домаћи бизнис, те да су Српској добродошли и страни инвеститори.

Предсједник Српске је напоменуо да је Република Српска од 1996. године за финансирање заједничких институција уплатила 5.600.000.000 КМ, а да није добила адекватну подршку за економски раст.

"Политички системи су успјешни ако направимо успјешну економију. Морамо да видимо на који начин можемо да ослободимо предузетништво и економију и како једни другима да помогнемо", закључио је Додик.

Додик је истакао да је данашњи форум потврда да ће ова конференција постати традиционална.