latinica  ћирилица
20/04/2016 |  07:48 ⇒ 23:06 | Аутор: РТРС

Економски форум Јахорина: Унапређење домаће привреде и сарадње (ФОТО/ВИДЕО)

Први Економски форум Јахорина 2016. одржава се под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.
Отворен форум на Јахорини - Фото: РТРС
Отворен форум на ЈахориниФото: РТРС

18.40 - Панел- дискусију "Туризам као генератор раста и развоја привреде Републике Српске – Случај Јахорина" је отворио Бојан Димитријевић из МТС банке и бивши министар трговине и туризма у Влади Србије који је рекао да је за туризам важна држава са аспекта тражње и промоције.

18.25 - Министарка за просторно уређење, грађевинарсyво и екологију Сребренка Голић рекла је на панел дискусији 'Западни Балкан и стратешка опредјељења у развоју реалног сектора-прерађивачка индустрија- шанса или слабост' да прерађивачка индустрија представља један од најважнијих сектора привреде Републике Српске.

17.09 - Дискусију о Геополитичком аспекту кретања цијена сировина на свјетском тржишту из безбједносног, геополитичког и економског угла отворио је Борислав Адамовић из Министарства индустрије енергетике и рударства Српске који је рекао да Српска има довољно сировина за сопствени развој али и да су се посљедице оцилација цијена нафте на свјетском тржишту осјетиле и у привпреди Српске.

16.00 - Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић, у оквиру Панела '(Ре)индустријализација-conditio sine qua non ili...?', рекао је да је у протеклој години у Српској повећан број запослених у индустрији за 1,8 одсто те да је самњена стопа незапослености у овој области.

13.00 - Панел дискусију "Макроекономске политике-више или мање државе" из угла монетарне економије, фискалне економије и индустријске политике отворио је Вјекослав Беванда. Почела и дискусија на тему "Нови међународни економски поредак-утицај економија земаља БРИКС-а".

12.24 - На прес-конференцији предсједник Додик рекао да је сарадња држава региона веома битна за економски развој свих земаља. То је, према његовим ријечима, опредјељење Републике Српске.

Погледајте снимак конференције за новинаре:

12.00 - Завршена прва панел-дискусија "Мултиполарни свијет и економија-позиција земаља Западног Балкана".

11.55- Стабилне јавне финансије значе стабилан систем и у том контексту видим аранжман са Међународним монетарним институцијама. Српска је по Дејтону дио БиХ али исто тако води рачуна о свом статусу, закључио је на крају пленарне сједнице предсједник Додик.

11.50- Човић сматра да је кључно промовисати предузетниство у БиХ. "Морамо изградити повјерење за инвеститоре, како домаће тако и стране, додао је члан Предсједништва БиХ.

11.30- "БиХ је веома близу новог аранжмана са ММФ-ом, истакао је Вигемарк. Сматра да је реформска агенда јединствена шанса за напредак. Он одбацује критике да реформска агенда не функционисе. "Напротив, она функционисе управо захваљујуци владама ентитета" додао је Вигемарк.

11.15 - "ЕУ нема алтернативу. БиХ треба арнажман ММФ-а", поновио је Човић. Додао је да су договор и сагласност кључни за БиХ.

11.05- На питање шта је интерес БиХ, ЕУ или Русија, Додик је рекао да је та прича наметнута из политичких разлога. Сложио се са амбасадором Вигемарком да се тематске стратегије морају унаприједити.

"Исток и Запад сарађују међусобно па зашто и ми не бисмо и са једнима и са другима" додао је Додик.

10.50 - Члан Предсједништва БиХ Драган Човић говорио је о томе како види БиХ у будућности, истичући да је показана воља и озбиљност да се направи искорак на европском путу. Рекао је је да на путу ка ЕУ није довољан само оптимизам. "Ми ћемо сигурно добити кандидатски статус али морамо испунити обећања", нагласио је Човић. "Још немамо резултате пописа и договор о механизму координације али на томе морамо радити", каже хрватски члан Предсједништва БиХ.

Ларс Гунар Вигемарк, шеф Делегације ЕУ у БиХ, рекао је да БиХ треба отворити своје тржиште и економију и да садашњи начин функционисања тржиста не доноси најбоља рјешења. Додао је да је неопходно постићи договор о резултатима пописа у БиХ.

10.40 - Отварајући Економски форум, предсједник Републике Српске је истакао да економија никад не стоји и да она детерминише развој односа међу државама у свијету. Рекао је и да нема успјешне економије без стабилног политичког система. "Ми морамо да отворимо наше тржиште и економију, али смо исувише рано отворили границе и ушли у процес либерализације", нагласио је Додик.

10.27 - Рад Форума настављен је панел-дискусијом "Мултиполарни свијет и економија-позиција земаља Западног Балкана". Дискусија треба да понуди одговоре на питања какав и колики утицај имају земље БРИКС /Бразил, Русија, Индија, Кина, Јужноафричка Република/ на глобалну економију, колики је њихов утицај на економске и политичке промјене кад су у питању инвестиције, банке и финансијска тржишта, те како се глобалне промјене одражавају на земље западног Балкана.

На панелу учествују, између осталих, предсједник Републике Српске и члан Предсједништва БиХ Драган Човић.

10.15 - Форум отворио предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Циљ Форума је да промовише дијалог, дијалог политичара, пословне заједнице и медија, рекао је Додик.

 #Dodik: Dijalog između vlasti, privrednika i ekonomskih stručnjaka nema alternativu. Bolja budućnost je naš cilj! pic.twitter.com/qAsIlujc5A

"Сада већ могу да прогласим да ће ово бити успјешан форум", рекао је предсједник Додик и додао да Српска покушава да има стални економски раст и поред окружења у којем се налази.

"У Српској смо направили велике кораке, БДП је удносу на 1998. годину порастао пет пута, док су поплаве начиниле штету у вриједнмосто двије милијарде долара, али смо успјели ипак да остваримо раст", нагласио је Додик.

10.10 - Поздравни говор Саше Грабоваца извршног директора SWOT-a. Он је захвалио предсједнику Српске и свама онима који су препознали значај одржавања оваквог форума. Осврнуо се и на економске проблеме у свијету, јаз између богатих и сиромашних, флуктуацију цијена нафте на свјетској берзи ...

 До сада најзначајнији скуп одржава се под покровитељством предсједника Републике Милорада Додика. Организују га Удружење економиста Српске “Свот“ и бањалучка Привредна комора.

Додик и Човић (фото: РТРС)

9.00 - Уочи почетка Форума, члан његовог Организационог одбора Александар Љубоја је рекао да је позитивно изненађен великим интересовањем, с обзиром на то да ће окупити између 300 и 400 учесника.

Више стотина домаћих учесника и учесника из региона, Европе, Русије, Кине и САД, на панел дискусијама, формалним и неформалним сусретима требало би да донесе препоруке за унапређење економије у Српској.

Јахорина Економски Форум 2016 (фото: РТРС)

На јахоринском економском форуму биће до 400 учесника, 45 панелиста економиста и банкара свјетског гласа.

Представници Владе Републике Српске на панел дискусијама говориће о развоју енергетике,индустрије,туризма.

Јахорина економски форум 2016
Фото: СРНА

Јахорина економски форум 2016
Фото: СРНА

Јахорина економски форум 2016
Фото: СРНА

Јахорина економски форум 2016
Фото: СРНА

Јахорина економски форум 2016
Фото: СРНА

Јахорина економски форум 2016
Фото: СРНА

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Саша Грабовац, Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Милорад Додик, Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016 - Панел 2
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016 - Панел 1
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС

Јахорина Економски Форум 2016
Фото: РТРС