latinica  ћирилица
24/04/2016 |  11:27 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Дан општине Градишка

Поводом обиљежавања Дана општине Градишка – 24. априла, у градском парку данас су положени вијенци на спомен-обиљежја жртвама фашистичког терора и погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата.
Општина Градишка (фото: faktor.ba) -
Општина Градишка (фото: faktor.ba)

Вијенце су положили начелник општине Градишка Зоран Латиновић, представници СУБНОР-а Градишка, Борачке организације општине Градишка, Организације породица погинули и несталих бораца и цивила, Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, те представници политичких странака.

Начелник општине Градишка Зоран Латиновић истакао је да је 20. вијек био веома трагичан за становнике општине Градишка.

"Први свјетски рат донио је велика страдања. Током Другог свјетског рата настрадала је трећина становника општине Градишка и начињена огромна материјална штета, да би и почетком деведесетих година морали поново бранити и потврдити право на слободан живот, исповиједање вјере и културе на овим просторима", рекао је Латиновић.

Он је нагласио да Републику Српску данас треба градити изградњом правне државе, добре економије и бољег и извјеснијег живота за све грађане.

Латиновић је додао да општина Градишка својом политиком и приступом вођењу послова даје основа да се грађани могу надати бољем животу.

Он је оцијенио да је 2015. година, и поред политичке кризе и блокаде локалног парламента, била успјешна за општину Градишка и да редовно измирује обавезе према свим буџетским корисницима.

"У посљедњих три и по године враћено је више од 13 милиона марака кредитних обавеза, а до краја мандата ове власти требало би бити враћено између 17 и 18 милиона марака кредита. Све то, уз прошлогодишњи буџетски суфицит од 1.270.000 КМ и завршене и започете инфраструктурне пројекте, представља домаћински однос према трошењу буџетских средстава", навео је Латиновић.

Потпредсједник СУБНОР-а Градишка Борис Гргић, рекао је да се грађани Градишке, на Дан општине, са осјећајем поноса сјећају страховите борбе против фашистичког окупатора и коначне слободе коју су донијеле партизанске јединице у раним јутарњим часовима 24. априла 1945. године.

Гргић је изразио задовољство што је данашње обиљежавање представљало вишегенерацијски сусрет грађана, а посебно што су обиљежавању присуствовали представници борачких структура који су током одбрамбено-отаџбинског рата одбранили слободу која је стечена 1945. године.

Полагању вијенаца, поводом Дана општине Градишка, присуствовао је и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић.