latinica  ћирилица
24/04/2016 |  14:42 ⇒ 14:43 | Аутор: Б92

Дик Марти: Неки свједоци злочина ОВК већ убијени

Специјални извјестилац Савјета Европе Дик Марти упозорио је да су "неке особе", које су требале да свједоче пред новим судом за злочине ОВК, већ убијене.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Мартијева изјава услиједила је дан пошто је код Глоговца убијен Бедри Цури, потенцијални свједок новоформираног суда. "Заштита свједока је највећи проблем. Имамо информације да су неки већ убијени како би се заташкали трагови злочина", рекао је Дик Марти, пренио је Радио Контакт Плус писање приштинског дневника Бота сот.

Тијело Бедрија Цурија преонађено је код Глоговца. Неименовани извори у Приштини тврде да је Цури, некадашњи припадник тзв. ОВК, био свједок тужилаштва за процесе који ће бити вођени пред судом за ратне злочине ОВК у Хагу.

Цури је, током сукоба на Косову, био припадник 114. бригаде ОВК назване "Фехми Ландровци", а директни надређени био му је Ајваз Бериша, познат и под ратним надимком "командант Тигар".

Бериша је послије рата био савјетник у министарству трговине Косова, професор на факултету за физичку културу, а сада је конзул у Франкфурту, пише лист. Цури је убијен хицем у главу, недалеко од школе у селу Горња Коротица.

Дик Марти је, истовремено, упозорио на "неспособност" Еулекса и УНМИК да заштите свједоке на Косову и спријече цурење информација. Проблем заштите свједока пратио је једина два суђења командантима ОВК пред Хашким трибуналом, па су Рамуш Харадинај и Фатмир Љимај ослобођени због недостатка доказа.

У случају против Харадинаја, наводно, убијено је најмање пет свједока. О проблему заштите свједока Савјету безбједности УН у неколико наврата жалили су се главни тужиоци Трибунала, Карла дел Понте и Серж Брамерц. Специјални суд за злочине ОВК формиран је на основу извештаја Дика Мартија о везама кључних команданата ОВК са злочинима и организованим криминалом. Очекује се да оптужнице буду подигнуте до краја године.