latinica  ћирилица
24/04/2016 |  15:44 | Аутор: Политика

Бодирога: АБА је катастрофа за српску кошарку

Предсједник комисије за такмичење ФИБА Европе Дејан Бодирога рекао је за “Политику“ да су српски клубови погријешили што су се опредијелили за АБА лигу.
Дејан Бодирога   (Фото:tvarenasport.com) -
Дејан Бодирога (Фото:tvarenasport.com)

Бодирога је за регионално такмичење рекао да је катастрофално по кошарку у Србији, док у Европи траје рат за превласт између ФИБА и Евролиги.

Легенда српске и европске кошарке прије неколико дана је поводом тренутне ситуације рекао да кошарка мора да буде изнад политике, а сада се осврнуо на одлуке које су донијете на овим просторима.

“Када је ријеч о АБА лиги, опредјељење наших клубова за њу је катастрофално. Чега си првак? Шта је АБА? Ништа, непостојећа држава и територија. Првак Србије, то има тежину. Да ли су Шентјор, Широки бријег, Ново Мјесто, значајнији за Србију од Зрењанина, Чачка, Ужица? За мене нису. Када тамо играмо, ко нам је онда крив кад не будемо први и наш клуб не буде играо у Евролиги“, нагласио је Бодирога у интервјуу за “Политику“.

Бодирога се потом истакао да је АБА лига један од разлога зашто Партизан прије неколико година није добио А лиценцу Евролиге.

“Да ли литвански клубови гријеше што су изашли из ВТБ лиге и играју домаћу лигу? Не гријеше. И онда је Жалгирис добио лиценцу на десет година, а не, рецимо, Партизан, који је то заслужио. Ту лиценцу би имала и Србија, да је Србија Србија. И тако су неки за "српску кошарку", а дају мандат АБА лиги“, рекао је Бодирога.

Прослављени кошаркаш је, такође, одговорио на оптужбе које је на његов рачун изнио Небојша Човић, али га није поменуо у интервјуу, већ је рекао да ће се сам препознати.

Човић је прије неколико дана истакао да би српски представници у ФИБА морали да ураде више за интерес кошарке у Србији. На то је Бодирога одговорио истакавши да се никада није бавио политиком, већ кошарком и да његови резултати у репрезентацију, као и током рада у Кошаркашком савезу Србије и ФИБА довољно говоре.

“Толико о томе колико је ко учинио за кошарку. Што се тиче тих замјерки, оне су бесмислене. Забринуо бих се да је је такав човјек похвалио. Човјек који је залутао у кошарку, рачунајући да ће окружен кошаркашима имати чистију биографију. Човјек који је уништавао и уништава српску кошарку. Бесмислено је да о кошарци полемишем са човјеком који нема заштићеног свједока да је радио физичко. Знате, из српске кошарке су отјеране и прогнане легенде као што су Ратко Радовановић, Зоран Славнић, Жарко Варајић, Зоран Савић, Дражен Далипагић, Горан Грбовић.... Да би овакви људи мешетарили. Уосталом, неки паметни људи су давно дали дијагнозу за њега. Човјек који је перфидан, покварен, лажљив, болесно амбициозан и бескрупулозан“, истакао је Бодирога.