latinica  ћирилица
24/04/2016 |  16:04 | Аутор: Б92

Рјешење на помолу: ФИБА попушта Евролиги уз одређене услове?

Иако се тренутно чини да рат између ФИБА Европе и Евролиге не јењава, до примирја би могло да дође наредних дана, преноси италијански “Тутоспорт“.
ФИБА - Фото: B92
ФИБАФото: B92

Према писању тог медија, наредних дана биће одржан вазан састанак између Евролиге и владајућег тијела европске кошарке.

ФИБА Европа је наводно вољна да пусти Евролигу да организује два клупска такмичења у наредних пет година – Евролигу и још једно, по свему судећи Еврокуп, али уз један услов.

Та организација недовно жели да уђе у ЕЦА, организацију која контролише комерцијална права Евролиге и Еврокупа. Разлог за то је јасан – ФИБА жели дио колача, пошто је Евролига крајем прошле године потписала уговор са компанијом ИМГ, која је најавила улагања од преко 650 милиона евра у то такмичење у наредних десет година.

Рат између ФИБА Европе и Евролиге посљедњих дана попримио је нове размјере, пошто је 14 репрезентација, међу којима је и Србија, суспендовано са Европског првенства 2017. године. Националним тимовима је угрожено и учешће на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру, а шпански медији чак преноси да је ФИБА донијела одлуку да њихова репрезентација не брани сребро из Лондона.

ФИБА Европа је за наредну сезону најавила Лигу шампиона, која ће бити пандан Евролиги, којој су дали пуну подршку, али су против играња клубова у Еврокупу. Сви савези чији су клубови најавили учешће у другом по рангу европском клупском такмичењу суспендовани су, а иако је расплет очекиван за овај викенд, по свему судећи, могли бисмо да га добијемо најраније тек следеће недјеље.