latinica  ћирилица
24/04/2016 |  16:32 | Аутор: ТАНЈУГ

"Односи Хрватске са сусједима никада нису били гори"

Бивши предсједник Хрватске Иво Јосиповић тврди да Србија није испунила обавезе из споразума о правима хрватске националне мањине.

Он истиче да то никако не би требало бити разлог за условљање Србије у отварању поглавља 23, већ напротив за његово затварање.

Србија, каже Јосиповић, за оварање тог поглавља мора да испуни услове које је испунила и Хрватска.

"Али, начин на који ми то артикулисемо није добар. Када је ријеч о универзалној јурисдикцији, њу имамо и ми и још многе ЕУ земље. Истина, у Србији су је неспретно артикулисали, фокусирали на регију. Не би ништа изгубили да препишу наш закон. Када је ријеч о сарадњи с Хашким судом, Хаг је тај који ће дати мериторну оцјену, не поједине државе, па ни Хрватска. Тако је било и у нашим преговорима. Наша влада је потпуно у праву кад каже да Србија није испунила потписано у погледу права хрватске мањине у Србији", рекао је Јосиповић.

Упитан да ли мисли на Споразум из децембра 2004, Јосиповић је одговорио потврдно и истакао да је остварење тих свих права прије услов за затварање, не за отварање поглавља.

"Тим прије што ни ми нисмо чисти кад је ријеч о положају српске мањине у Хрватској", закључио је Јосиповић.

Јосиповић је оцијенио да односи Хрватске са сусједима никада нису били гори, ако се изузме рат, а прије свега са Србијом су на ниском нивоу.

"Страх према отварању (Хрватске), посебно када је ријеч о Србији, је константан у раду наших влада. И с друге стране, такође постоји националистичка реторика, историјски ревизионизам, рехабилитован је Дража Михаиловић, заборавља се што је било деведесетих", рекао је Јосиповићу за ријечки Нови лист.

Он сматра да је неизмјерно важно да владе поправе односе, да ријеше нагомилане проблеме, још из бивше државе.

"Односи су из мјесеца у мјесец све гори. Европска унија нас оптужује да помало тјерамо инат Србији кад је ријеч о отварању поглавља 23 и то нам штети", рекао је.