latinica  ћирилица
26/04/2016 |  10:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Лихачов: Циљ Америке да Србију одвоји од Русије

Шеф делегације руске Централне изборне комисије на изборима у Србији Василиј Лихачов изјавио је да је важно да Русија има посебан приступ Србији, имајући у виду настојања Запада да ту земљу удаљи од Русије.
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija) -
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija)

"Треба да заузмено специјалан приступ Србији, имајући у виду оно што се догађа у сусједној Црној Гори, као и да је циљ Америке да Србију одвоји од Русије и увуче је у поље војног, политичког и економског утицаја ЕУ," рекао је Лихачов, преноси ТАС.

Према његовим ријечима, тај курс се одвија уз много тешкоћа због историјског, колективног и културног сјећања и због донекле заједничког менталитета руског и српског народа који онемогућава нагли прекид односа Београда и Москве.

Говорећи о изборима у Србији он је рекао да резултати указују на могућу подјелу, или на калеидоскоп ставова због којих заједничка позиција неће увијек бити могућа.

"Готово 50 одсто регистрованих бирача није изашло на изборе, а људи који ће сјести у скупштину и формирати владу немају права да игрноришу тај огромни број," рекао је руски званичник.

Он је оцијенио и да су ови избори били нека врста "брачне пијаце" за потенцијалне будуће лидере Србије.

"Они су показивали право да буду лидери, да буду на високим позицијма, и користили резултате које су постигле њихове странке и коалиције да покажу своје личне квалитете и аспирације као и способност да чују савјете више западних земаља - колико год то цинично звучало - које су веома активно радиле у Србији".

Лихачов зато сматра да и Русија треба подробно да прати сарадњу са Србијом и ради у Србији.

Осврћући се на примједбе опозиционих странака у вези кршења изборних правила и лажирања резултата, Лихачов је рекао да избори у било којој земљи увијек укључују ту тему јер "партије које губе морају да спасу образ пред бирачима и задрже утицај над људима који им вјерују".

Оне такође морају да пошаљу сигнал властима, оцијенио је руски званичник.

Он је примјетио да је политичко окружење у Србији веома компетитивно и да ниједан глас није добијен без борбе.