latinica  ћирилица
26/04/2016 |  13:10 | Аутор: СРНА

Позитивна Српска: У закону се прецизније одредити према кључним проблемима

Покрет "Позитивна Српска" сматра да не треба журити са доношењем Стратегије развоја високог образовања Републике Српске за период од 2016. до 2021. године и да се Нацрт закона о високом образовању мора прецизније одредити према кључним проблемима у тој области.
Позитивна Српска - Фото: РТРС
Позитивна СрпскаФото: РТРС

Представник Покрета "Позитивна Српска" Војислав Савић рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци да ће овај покрет, у сарадњи са студентским организацијама и представницима академске заједнице, настојати да допринесе изналажењу што квалитетнијих законских рјешења и других аката из ове области.

Професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву Горан Марковић оцијенио је да је Народна скупштина Српске пропустила историјску прилику да у Стратегију развоја образовања унесе идеју о забрани рада приватних правних, медицинских и педагошких факултета, што би било у општем интересу и има уставно утемељење.

"На овај начин, агонија се продужава, и једино се можемо надати да ће у закону ова грешка бити исправљена", рекао је Марковић и додао да у јавној расправи о нацрту закона о високом образовању требно посветити пажњу приједлозима академске заједнице да би реформа високог образовања имала позитивне ефекте.

Доктор Димитрије Ћеранић са Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву сматра да нацртом закона о високом образовању треба обезбиједити аутономију факултетима на корист и студената и цјелокупне академске заједнице и Републике Српске.

Генерални секретар Уније студената Републике Српске Ратко Савић каже да је ово удружење уложило низ приједлога на радну верзију нацрта закона о високом образовању који се односе на права и обавезе студената, од којих је већина усвојена, али се неки нису нашли у коначном тексту.

"Инсистираћемо на њима у току јавне расправе, а поред тога препознали смо као кључни проблем високог образовања модул финансрања, те смо израдили наш приједлог трајног рјешавања овог проблема, који нажалост није усвојен", рекао је Савић.