latinica  ћирилица
26/04/2016 |  14:30 | Аутор: СРНА

"Трудбеник", мали акционари незадовољни одлукама правосудних институција

Савез малих акционара Републике Српске најавио је да ће се почетком маја обратити Министарству безбједности БиХ са захтјевом да се привредни предмети у којима, како наводе, има елеманата корупције, а у надлежности су правосудних органа Републике Српске, пренесу на институције БиХ.
Трудбеник, мали акционари - Фото: СРНА
Трудбеник, мали акционариФото: СРНА

Предсједник Савеза Небојша Југовић као повод истиче незадовољство наредбом Окружног тужилаштва у Добоју о обустави кривичног поступка против Пере Букејловића, једног од власника добојске фабрике компресора, пнеуматских алата и опреме "Трудбеник" и додаје да је "ријеч о вишемилионској пљачки предузећа са елементима корупције појединаца и институција Српске".

"Случај `Трудбеника` потврђује да у Републици Српској нема политичке воље за борбу против криминала и корупције, поготово од правосудних органа и тужилаштва", тврди Југовић.

Предсједник Малих акционара "Трудбеника" Ханифа Фочо изненађена је наредбом о обустављању кривичног поступка против Букејловића, јер је, како наводи, истражним радњама полиције утврђено да постоји основа за покретање кривичних поступака, о чему је добојски Центар јавне безбједности издао и саопштења.

Фочо наводи да је током приватизације овог предузећа из судских списа нестао дио документације, након чега је Малим акционарима умањено власништво над "Трудбеником" са 57 одсто на свега 37 одсто.

Одговрним за тренутну лошу ситуацију у "Трудбенику", који је у предстечајном поступку, осим Букејловића, она сматра и Пореску управу која није вршила провјеру пријава и плаћања пореза, те представнике Друштва за управљање Пензијским резервним фондом у Управном одбору "Трудбеника".

Некадашњи члан Управног одбора у име Малих акционара у "Трудбенику" Љубо Милутиновић указао је и на случај незаконитог преношења власништва машинског парка са матичног предузећа "Трудбеник" на "Трудбеник енерџи" када су, између осталог, вјештаци машину вриједну 1.059.000 КМ свели на свега 84 КМ.

Он подсјећа да је 13. априла завршено главно рочиште о овом предмету на које се чека ријешење.

Представник синдиката у "Трудбенику" Предраг Јоргић истиче да радници излаз из лоше ситуације виде у реорганизацији предузећа, због чега су покренули захтјев за стечај предузећа, а рјешењем Окружног привредног суда Добој од 25. марта покренут је претходни поступак за утврђивање услова за отварање стечајног поступка.

Јоргић наводи да се радницима дугује 25 плата, девет година им није уплаћен радни стаж, а фабрика не ради од октобра прошле године и искључени су јој струја и вода.

У Окружном тужилаштву у Добоју Срни је потврђено да је у предметном случају донесена наредба о обустави кривичног поступка и достављена Удружењу малих акционара, које је на тужилачку одлуку могло поднијети притужбу.

Начелник добојског Центра јавне безбједности Драган Продановић је на конференцији за новинаре одржаној 24. септембра прошле годне рекао да је Окружном тужилаштву у Добоју поднесен извјештај против пет одговорних лица у предузећима "Трудбеник" и "Трудбеник енерџи" осумњичених да су, неправилним издвајањем средстава, причинили материјалну штету од 6.346.272 КМ без камата највећим повјериоцима, између осталих и радницима.

Добојска полиција је у октобру Окружном тужилаштву доставила извјештај против директора "Трудбеника" Луке Милоша и директора "Трудбеник енерџија" Зорана Јовановића да су злоупотријебили једнократну помоћ фонда солидарности Републике Српске од 88.000 КМ.