latinica  ћирилица
26/04/2016 |  14:41 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Влада Српске утврдила Нацрт закона о основном образовању и васпитању

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о основном образовању и васпитању којим се уређује дјелатност основног васпитања и образовања као дио јединственог васпитно-образовног система Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Њиме се уређује и оснивање и престанак рада установа основног васпитања и образовања, права и обавезе ученика, родитеља и запослених у школи, наставни планови и програми, управљање и руковођење школом, обезбјеђивање средстава, вредновање квалитета васпитно-образовног рада, надзор над радом школе, признавање свједочанстава, те евиденција и јавне исправе.

"Имајући у виду да постоји потреба да се поједине одредбе важећег Закона о основном образовању и васпитању прецизније дефинишу с циљем отклањања уочених недоречености и што ефикасније примјене Закона у пракси, као и да се изнађу нова законска рјешења, приступило се изради новог текста Закона о основном образовању и васпитању", саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Влада Републике Српске утврдила је и Нацрт закона о високом образовању чија је израда значајна ради неопходности усклађивања система високог образовања Републике Српске, са континуираним промјенама у европском простору високог образовања, а које су се десиле од усвајања важећег Закона о високом образовању.

"Овим законом уређују се принципи и циљеви високог образовања у Републици Српској, нивои и врсте високог образовања, оснивање, организација и рад високошколских установа, обезбјеђење квалитета у области високог образовања, образовна ђелатност, права и обавезе академског особља и студената, тијела у области високог образовања, финансирање високошколских установа, као и друга питања од значаја за обављање ђелатности високог образовања", наводи се у саопштењу.

Одређена рјешења у овом нацрту дата су да би се на високошколским установама и тржишту рада у иностранству омогућила и побољшала препознатљивост квалификација које се стичу на високошколским установама у Републици Српској, а све с циљем даљег наставка школовања и усавршавања студената.

Новину у односу на важећи закон представља поступак акредитације високошколских установа који је овим нацртом уведен као обавезан, а због нужности акредитације студијских програма с циљем међународне упоредивости високошколских квалификација које се стичу у систему високог образовања у Републици Српској, истиче се у саопштењу.

Влада Републике Српске усвојила је Информацију о проведеној процедури јавне набавке за опремање кухиња студентских домова у Фочи и Палама, те се овлашћује министар просвјете и културе Републике Српске да потпише уговоре за набавку опреме за опремање објекта за смјештај студената у Фочи и набавку опреме за опремање објекта за смјештај студената у Палама.

Задужује се и Министарство финансија Републике Српске да обезбиједи средства за набавку ове опреме у укупном износу од 549.166 КМ.

ПОДРШКА ПЛАНУ ПОСЛОВАЊА "ЖЕЉЕЗНИЦА"

Влада Републике Српске подржава План пословања предузећа "Жељезница Републике Српске" за период 2016-2018. године само до износа средстава која су планирана буџетом Српске за 2016. годину и документом оквирног буџета за период 2016-2018. године и обезбијеђених кредитних средстава.

Влада Српске ће сваки нови пројект из Плана инвестиционих улагања "Жељезница Републике Српске", било да је ријеч о инфраструктури или возним средствима, посебно анализирати и доносити одлуке у складу са законским и кредитним ограничењима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада је прихватила извјештај о реализацији међународних пројеката у области пољопривреде и сеоских подручја за 2015. годину, као и извјештај о пословању и завршни рачун Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа за 2015. годину.

Усвојен је извјештај о раду Савјета за демографску политику Републике Српске за 2015. годину и задужен Савјет да Влади у року од 90 дана предложи концепт нове организације Савјета ради његовог институционалног јачања.

Влада Српске прихватила је извјештај о извршењу финансијског плана буџета Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске за 2015. годину, те усвојила извјештај пословања и годишњег обрачуна Фонда здравственог осигурања Републике Српске за 2015. годину.

Усвојен је и 15. извјештај Републике Српске Савјету безбједности УН.

Република Српска, као потписник свих анекса који чине Дејтонски споразум, подноси извјештај Савјету безбједности УН у коме Влада Српске изражава своје виђење кључних питања са којима се БиХ суочава.