latinica  ћирилица
26/04/2016 |  16:17 | Аутор: ТАНЈУГ

СНС тражи поновно бројање гласова

Српска напредна странка затражила је данас поновно пребројавање гласова и у увид у сав бирачки материјал, дан након што је опозиција формирала свој правни тим за контролу резултата.
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija) -
Избори у Србији (Фото:Blic / RAS Srbija)

На овакав потез упућивало је обраћање премијера и лидера СНС Александра Вучића послије сједнице предсједништва странке, јуче послијепоподне, а посебно сумње које је изнео у вези са преласком цензуса свих опоизиционих странака "под окриљем ноћи", уз присуство лидера опозиције у РИК-у.

Премијер је рекао да су се у ноћи послије избора дешавале "чудне ствари". Такође, истакао је да остаје у увјерењу да је СНС, како је и саопштила у изборној ноћи, освојила преко 50 одсто гласова бирача, те да није јасно како су неке странке прескочиле преко ноћи цензус и обориле резултат СНС.

Он је и данас, прије саопштења СНС, у Лужанима рекао "да ће се још видјети ко је заиста ушао у парламент".

Вучић је најавио "да ће СНС прегледати комплетан изборни материјал".

- Замислите да сам ја упао у неку комисију и одједном промијењени резултати, све како су они хтјели - казао је Вучић.

Према његовим ријечима, СНС је затражила увид у сав бирачки материјал, пошто је Изборна комисија била изложена притисцима.

Недуго послије, СНС је у саопштењу потврдила да је формиран правни тим те странке и да је упутио надлежним институцијама званичан захтјев за ново пребројавање гласова.

СНС наводи да је то учињено због очигледних злоупотреба, одређених нејасноћа и нелогичности, а у циљу заштите изборног процеса и слободне изборне воље грађана.

СНС подсјећа да је упозоравала на дан избора, и раније, да постоји основана сумња да су поједине политичке партије и групације свјесно кршиле изборни процес, вршиле притисак на грађане и надлежне институције, служиле се незаконитим и недозвољеним радњама како би онемогућили грађане да изразе своју слободну вољу и основно демократско право да они бирају власт која ће их представљати.

Српска напредна странка поручује да неће дозволити да било која политичка партија, на било који начин, крши изборну вољу грађана, која мора бити недвосмислена и ослобођена свих знакова злоупотребе и сумње, јер је то једини начин да Србија постане модерна демократска држава у којој су глас и воља грађана неприкосновени.