latinica  ћирилица
26/04/2016 |  17:01 ⇒ 27/04/2016 | 07:54 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Одлука на Агенцији за банкарство Српске (ВИДЕО)

Влада Републике Српске не може ништа учинити ако Агенција за банкарство РС донесе одлуку о ликвидацији Банке Српске, изјавила је премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић.
Премијерка РС Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Премијерка РС Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева је данас у Сарајеву изјавила да је, у складу са законом, коначна одлука о Банци Српске на Агенцији за банкарство која може да донесе и одлуку о њеној ликвидацији.

- Ми смо као Влада ишли другом линијом рачунајући да би требало да буде извршена реорганизација банке. Сматрамо да би било добро да се Банка Српске претвори у нову финансијску организацију - изјавила је Цвијановићева.

Она је истакла да је Влада дала облик и суштину једној таквој новој финансијској организацији, сматрајући да би на тај начин апсолутно били заштићени сви клијенти те банке на адекватан начин.

- Влада је водила разговоре са Међународним монетарним фондом о Банци Српске, јер је била више за то да се изврши реорганизација банке. Ми смо прво предложили један план реорганизације, а након тога и други у који смо укључили све сугестије ММФ - навела је Цијановићева.

Она је рекла да се ММФ изјаснио да је за њих у реду и варијанта ликвидације и реорганизације, с тим да су више за ликвидацију.

- Без обзира што су Влада Српске и ММФ постигли споразум, неку врсту договора како треба да изгледа тај модел реорганизације, није у рукама ни Владе и ММФ-а да донесу коначну одлуку о Банци Српске - објаснила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, статус Банке Српске је једна од ствари које би требало да буду завршене до закључења преговора са ММФ-ом, без обзира да ли је ријеч о реорганизацији или ликвидацији.

- Банка Српске је питање уопште односа према банкарском сектору. Имамо обавезу доношења нових закона на којима се одавно ради, уважавајући сугестије ММФ-а и других - навела је Цвијановићева.

Говорећи о 10 милиона КМ Електропреноса БиХ који су били у Банци Српске, Цвијановићева је навела да је управа ове фирме о том питању покренула све законске процедуре.

ИЗНОС КРЕДИТА БИЋЕ ПОЗНАТ КАДА БУДУ УТВРЂЕНИ СВИ ЕЛЕМЕНТИ АРАНЖМАНА

Премијерка је рекла да ће износ кредита који ће ММФ додијелити БиХ бити прецизиран када буду утврђени сви елементи аранжмана БиХ са овом међународном финансијском организацијом. Навела је да су сви до сада помињани износи оквирни.

Кад је ријеч о временском трајању аранжмана, она очекује да ће бити одобрен продужени аранжман и да ће бити дужи него што је то до сада било уобичајено. Према њеном мишљењу, реално је да половином јула буду завршене све процедуре у вези са аранжманом са ММФ-ом.

- ММФ има своје процедуре и временско трајање од четири до шест недјеља за одређене ствари. Мисија ММФ-а би, након посјете БиХ у мају, требало да упути своје материјале борду директора, након чега се у року од неколико седмица доноси коначна одлука, односно све постаје оперативно. То је негдје крај јуна или до половине јула - истакла је Цвијановићева.

ТРЕЗОРСКОМ ИСПЛАТОМ У ПОТПУНОСТИ ЗАШТИЋЕНИ ПЕНЗИОНЕРИ

Цвијановићева је изјавила данас у Сарајеву, да је задовољна што су трезорском исплатом пензија у Српској у потпуности заштићени пензионери.Она је рекла новинарима да су пензионери стављени у приоритетну буџетску категорију и да је преласком на трезорску исплату омогућена редовна исплата пензија.

- Нема више чекања, нити било какве неизвјесности, али смо, као што сам и најавила, проузроковали одређене поремећаје у буџету, јер није мали износ када сваког мјесеца из буџета морате да исплатите 83 или 84 милиона КМ - појаснила је Цвијановићева и додала да су у посљедње три године у Српској пензије повећане у укупном износу од 11,5 одсто.

Према њеним ријечима, рачунало се на поремећаје које је изазвала буџетска исплата пензија, али ће они бити санирани.

- Очекујем да ускоро буде стабилизована ситуација. Оно што је добро јесте да се биљежи повећање прихода и директних и индиректних - нагласила је Цвијановићева.

Она очекује да ће врло брзо у НСРС коначно бити усвојен сет закона против сиве економије, како би додатно била обезбијеђена и повећана наплата прихода. Изразила је и очекивање да ће врло брзо бити исплаћен борачки додатак и подстицаји за пољопривреднике.

- За пољопривреду имамо дуговање за прошлу годину од око 19 милиона КМ, а када је ријеч о борачком додатку обавезе износе 11 милиона КМ. Ово су обавезе које буџет мора да измири и то ће бити учињено чим буду стечени услови - поручила је Цвијановићева.