latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:06 ⇒ 21:29 | Аутор: РТРС

Суђење некадашњим добојским функционерима (ВИДЕО)

Свједочењем некадашњег припадника Службе државне безбједности из Добоја Реџе Делића, пред Судом БиХ настављено је суђење некадашњим политичким и полицијским функционерима из тог града Милану Нинковићу, Бориславу Паравцу, Андрији Бјелошевићу и Милану Савићу.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Тужилаштво БиХ терети их за ратне злочине на подручју Добоја и Теслића од маја 92. до краја 93. године.

Наставак суђења је заказан за 24. мај, а Тужилаштво БиХ намјерава извести чак 214 свједока међу којима и актуелног градоначелника Добоја Обрена Петровића.

Тачан термин његовог свједочења  није познат али је познато да је Обрен Петровић један од кључних свједока Тужилаштва БиХ. Иначе, његов исказ истражитељима бх. Тужилаштва тешко компромитује оптужене ратне функционере из Добоја.

Милан Нинковић био је члан Кризног штаба Српске општине Добој, Андрија Бјелошевић начелник ЦСБ-а, а Милан Савић његов замјеник. Оптужени Борислав Паравац обављао је функцију предсједника општине, а након рата био је српски члан Предсједништва БиХ. Остаје питање како је могао доћи на ту фунцкију и проћи све претходне провјере. Одбрана оптужених тврди да је то доказ да је бх. Тужилаштво на брзину написало оптужницу. 

Предратни контраобавјештајац Реџо Делић негирао је да су се Муслимани војно организовали у Шеварлијама, одбрана оптужених тврдила је супротно. Ипак, признао је да су наоружани Муслимани из Тешња упали у Шевалрије, заробили једног Србина што је био окидач за напад.

Делић је потврдио да су га некадашње колеге Срби извукли из заробљеништва. Никога од оптужених није довео у директну везу са сукобима у Шеварлијама. Једино је споменуо име Милана Савића, чији је адвокат указао на контрадикторну чињеницу да га није помињао у исказима 1992, 2000. и 2007. године.

Оптуженим и њиховим адвокатима познато је да ће се градоначелник Добоја Обрен Петровић појавити као свједок Тужилаштва БиХ. Кажу да се радују што ће имати прилику да му поставе питања и о његовој улози у рату.

У исказу истражитељима бх. Тужилаштва, Петровић је своје сараднике и некадашње прве људе СДС-а оптужио за насилно преузимање власти, протјеривање Муслимана и Хрвата из Добоја, те прећутно одобравање ратних злочина. Свједочење није негирао, али је оптужио медије да траже његову главу.

Компромитујући исказ борци из Добоја тумаче као покушај Обрена Петровића да сачува себе, а СДС одбија да се изјасни Петровићевом исказу.