latinica  ћирилица
26/04/2016 |  19:25 ⇒ 21:46 | Аутор: СРНА

Суђење Младићу- Радовановићева оспоравала налазе Тужилаштва

Вјештак за демографију Светлана Радовановић, коју је одбрана Ратка Младића поново извела пред судије Хашког трибунала, оспоравала је у свом исказу налазе експерта за демографију Тужилаштва Еве Табо о тијелима која су ексхумирана из масовне гробнице у руднику Томашица код Приједора.
 - Фото: B92
Фото: B92

Радовановићева је тврдила да је Табо, иако је и сама нагласила да то није посао демографа, наводила узрок смрти жртава из Томашице, упркос томе што су се неки стручњаци оградили да тај узрок не могу тачно да утврде.

Табо је, како је истакла Радовановићева, у свом налазу морала да остави могућност да су неке од жртава страдале у борби, а не да су све умрле насилном смрћу.

"Овако се инсинуира да су све смрти настале егзекуцијом или етничким чишћењем", нагласила је Радовановићева, додавши да ни експерт Тужилаштва за судску медицину Џон Кларк није искључио могућност да су неке од жртава из Томашице страдале у борби.

Према њеним ријечима, Табо је на крају експертизе непримјерено закључила да су жртве из Томашице настрадале под бруталним околностима и током кампање етничког чишћења, а да претходно то ниједном није споменула у свом извјештају.

Радовановићева је изнијела и замјерке на демографске методе којима је Табо потврђивала идентитет жртава из Томашице, тако што је упоређивала њихова имена са списковима несталих из приједорског краја које су начиниле сарајевске власти и међународне организације.

Она ће наставити да свједочи у четвртак, 28. априла.