latinica  ћирилица
27/04/2016 |  12:30 | Аутор: ТАНЈУГ

Шојгу: Русија и Србија остају стратешки партнери

Русија и Србија остају стратешки партнери, изјавио је руски министар одбране Сергеј Шојгу током сусрета са српским колегом Зораном Ђорђевићем.
Сергеј Шојгу (фото: © Sputnik/ Илья Питалев) -
Сергеј Шојгу (фото: © Sputnik/ Илья Питалев)

"Између двије земље успостављено је стратешко партнерство и оно је потврђено током недавне посјете предсједника Србије Томислава Николића нашој земљи. Многи договори су постигнути током те посјете и надам се да ће бити спроведени", рекао је Шојгу, преноси ТАСС.

Он је изразио наду да ће његов данашњи састанак са Ђорђевићем допринијети даљем јачању билатералних односа и војно-техничке сарадње између Србије и Русије.

Ђорђевић, који у Москви учествује на 5. Московској безбједносној конференцији, рекао је да Србија високо цијени чињеницу да Русија подржава Србију и српски народ.

Ђорђевић је у уторак у разговору са генералним секретаром Организације сарадње о колективној безбједности Николајем Борђужом истакао да је Србија опредјељена за војну неутралност.

Теме њиховог разговора биле су учешће у мировним операцијама и борба против тероризма, као и борба против трговине дрогом, која представља озбиљну пријетњу на глобалном нивоу.

Ђорђевић је истакао да је Србија опредијељена за војну неутралност, као и да са НАТО-ом остварује сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир.

"Србија нема аспирација за пуноправним чланством у НАТО и то нам омогућава, као и државама чланицама ОДКБ, да будемо активан чинилац регионалне и свјетске безбједности", рекао је Ђорђевић.