latinica  ћирилица
27/04/2016 |  15:19 ⇒ 15:40 | Аутор: РТРС

Чубриловић: Одлука уставноправне комисије је кршење виталног интереса Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је да негативно мишљење Уставноправне комисије Представничког дома парламента БиХ на приједлоге закона о Уставном суду БиХ и о измјени Кривичног закона БиХ представља кршење виталног интереса Српске, деградирање дејтонских рјешења и даље обезвређивање напора за функционисање органа и институција.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

Чубриловић је истакао да ова одлука Уставноправне комисије чини неизвјесним и понуђена рјешења структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ.

"Недопустиво је да ни након петнаест година, у складу са уставноправним уређењем БиХ, није дошло до престанка рада судија странаца у Уставом суду БиХ", сматра Чубриловић.

Он је истакао да треба подсјетити да су судије странци, заједно са судијама из бошњачког народа, прегласавали судије из реда српског народа у бројним предметима.

Чубриловић је навео да је то посебно било изражено у предмету оцјењивања уставности Закона о празницима Републике Српске са становишта непостојећих уставних норми и неуобичајеном праксом да се у уставносудском спору одлуке доносе оцјењујући их са становишта историјских и политичких догађаја.

Према његовим ријечима, одлазак страних судија је неопходан првенствено са становишта суверенитета и демократских начела која треба да буду нужно присутна у процесима одлучивања на свим нивоима власти у БиХ.