latinica  ћирилица
27/04/2016 |  19:21 ⇒ 21:00 | Аутор: РТРС

Скупштина акционара АД Крајина ради по незаконитом статуту? (ВИДЕО)

Не желимо да присуствујемо Скупштини акционара која ради по незаконитом Статуту - ово су након сједнице изјавили представници државног капитала акционарског друштва Крајина осигурање и неки од малих акционара, који су напустили сједницу.
Крајина осигурање - Фото: РТРС
Крајина осигурањеФото: РТРС

Тврде - незаконито је изабран и Управни одбор предузећа у којем од пет чланова већину чине представници страних улагача.

Подсјећамо, да су радници и мали акционари Крајина осигурања прошле седмице протестовали због, како кажу, самовоље и мобинга већинског власника и предсједника Управног одбора, Американца индијског поријекла Навина Агарвала, који заједно са сестром има више од 50 одсто акција Друштва. 

Скупштину акционара АД Крајина осигурања која је била затворена за јавност, тек што је почела, напустили су неки од акционара и представници државног капитала. Не желе, како кажу, да аминују рад оних који раде по незаконитом статуту.

- Нису уважили одредбе Закона о привредним друштвима гдје је потребна двотрећинска већина да се кључна питања могу доносити. Не могу они сами доносити одлуке, него се одлуке морају одлуке доносити двотрећинском већином  - рекла је Мира Страживук, представница државног капитала.

Скупштина акционара без 75 одсто чланова не би могла да бира ни Управни одбор предузећа. Међутим, већински власник је то занемарио и донио нови незаконит Статут по којем ради. У Управни одбор су тако изабрана четири странца и један члан, који није ни запослен у Крајина осигурању. Раднике брине најављено отпуштање. Изјаве за медије не желе да дају. Директор осигурања Ведранко Шпирић не крије да се прави нова систематизација, а о отказима не говори много.

- Ми ћемо покушати да, прије свега, заштитимо све категорије које су законом заштишећене, значи борачку категорију, породиље, раднике који су уложили деценије рада у ово предузеће - рекао је Шпирић.

Већински власник и предсједник Управног одбора Крајина осигурања за којег мали акционари и радници тврде да жели само извући новац из предузећа, ни данас не жели пред медије. Представник државног капитала, који има више од 34 одсто акција тужио је већинског власника због сумње у незаконитост Статута.