latinica  ћирилица
28/04/2016 |  13:38 | Аутор: СРНА

Савановић честитао Међународни празник рада

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић честитао је 1. мај - Међународни празник рада свим грађанима Српске, са жељом да основно мјерило вриједности у друштву постане радник који свој посао врши професионално и одговорно.
Миленко Савановић - Фото: СРНА
Миленко СавановићФото: СРНА

Савановић је истакао да је доношењем новог Закона о раду, усклађеног са међународним стандардима и конвенцијама Међународне организације рада, Република Српска створила претпоставке за интензивније улагање страног, али и домаћег капитала.

"Не занемарујући поштивање радничких права, настављамо са стварањем услова за то да домаћи и страни инвеститори улажу капитал у отварање нових производних погона, свјесни да само стварање нове вриједности може бити сигурна основа за развој Републике Српске и њених грађана", поручио је Савановић.

Он је додао да су великим инвестицијама у енергетском сектору, изградњом ауто-путева и других инфраструктурних капиталних објеката створене претпоставке да се омогући ново запошљавање и развој како на регионалном, тако и на локалном нивоу, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

"Отварање нових радних мјеста, очување постојећих и заштита радничких права приоритети су којима ће Влада Републике Српске посветити посебну пажњу и у овој години", рекао је Савановић, истичући да је неспорна и охрабрујућа чињеница да се ситуација на евиденцији незапослених из године у годину побољшава.

Савановић наводи да је, захваљујући мјерама активног дјеловања на тржишту рада које Влада предузима посљедњих година, уочљиво да се у Републици Српској постепено смањује број незапослених, што је посебно уочљиво у 2014. и 2015. години.

Он је навео да се са 31. децембром прошле године на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске налазило 135.585 лица, што је за 7.090 лица или пет одсто мање у односу на исти период 2014. године.

"Поредећи стање незапослености у прошлој у односу на 2012. годину, број незапослених лица је за 11,6 одсто мањи у децембру 2015. године у односу на децембар 2012. године", рекао је Савановић.

Према његовим ријечима, иако је у прошлој години било планирано да се активним мјерама у овој области запосли 29.000 лица, запослено је 19,3 одсто више, односно 34.593 лица.

Савановић је напоменуо да је Акционим планом запошљавања за ову годину обезбијеђено нових 15,1 милион КМ за запошљавање 3.245 лица са евиденције незапослених, а већ наредних дана биће усвојен оперативни план у којем ће бити утврђени рокови, критеријуми и износи подстицајних средстава, чиме ће отпочети реализација новог запошљавања у овој години.

"Акценат је и ове године на запошљавању у привреди, посебно ђеце погинулих бораца, ратних војних инвалида и демобилисаних бораца Војске Републике Српске, а биће настављени и пројекти запошљавања приправника", рекао је Савановић.

Он је изразио увјерење да ће стимуланси и финансијска издвајања која су обезбијеђена за ову годину за покретање и регистрацију ђелатности посебно подстаћи младе да крену у властите мале бизнисе, с циљем самозапошљавања.

"Влада Републике Српске одлучна је у намјери да свим дозвољеним економским средствима допринесе да наша отаџбина постане мјесто у којем ће се човјекова слобода огледати у слободи да достојанствено ради и од свог рада достојно живи", поручио је Савановић.