latinica  ћирилица
01/05/2016 |  12:52 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Ђокић: Интензиван рад на унапређењу привреде

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да ресорно министарство припрема потребну документацију за почетак процедуре за додјелу концесије за ТЕ Гацко два, као и да су у току преговори за додјелу концесије за градњу ХЕ Бук Бијела.
Петар Ђокић - Фото: СРНА
Петар ЂокићФото: СРНА

Ђокић је навео да би градњом ХЕ Бук Бијеле предузећа Електропривреда Републике Српске и Хидроелектране на Дрини били носиоци реализације једног од најперспективнијих енергетских пројеката у Српској, а укупна процијењена вриједност инвестиције је 195 милиона евра.

Он је додао да ће ова хидроелектрана бити снаге 93 мегавата и процијењене годишње производње на 332 гигават-часа.

- Од почетка мандата залажем се за то да Електропривреда буде носилац развоја енергетског сектора, али и цјелокупног друшвено-економског раста Српске. С тим циљем додијељена је концесија за реализацију пројекта ХЕ Дабар из система Горњи Хоризонти, инсталисане снаге 160 мегавата, а прошле године и концесија за изградњу вјетроелектране Хргуд, инсталисане снаге 48 мегавата - рекао је Ђокић.

Он је навео да је вриједност ХЕ Дабар око 351 милион КМ, а вјетроелектране Хргуд око 126 милиона КМ, те подсјетио да су енергетски пројекти изузетно захтјевни у финансијском и техничком смислу и да је оптимално вријеме за њихову реализацију од три до пет година.

Према његовим ријечима, од почетка године интензивно се радило и ради на унапређењу сарадње са Руском Федерацијом, те је у ту сврху у Њижњи Новгороду отворен Центар за пословну сарадњу Републике Српске који ће послужити да подстакне економску сарадњу.

- Област Њижњег Новгорода је једна од најјачих индустријских области у Русији. Ако говоримо о економији, онда можемо да понудимо сарадњу у области машинске, електро и дрвопрерађивачке области, као и у области агроиндустрије и грађевинарства. Веома је значајна и сарадња у погледу размјене знања између образовних институција - објаснио је Ђокић.

Он је напоменуо да је отворено ново постројење за производњу филера у Добоју, вриједности око три милиона евра, престижне белгијске компаније Кармеус која се бави производњом, прерадом и прометом креча.

- Ово постројење ће развити нова партнерства Кармеуса, прије свега, са компанијом ЕФТ Рудник и Термоелектрана Станари, као и са партнерима у регији, с обзиром на широку примјену производа у сектору енергетике, производње челика, те области заштите животне средине - рекао је Ђокић.

Он је оцијенио, да је у Српској врло важна реализација оваквих инвестиција које обезбјеђују нова запошљавања.

Ђокић је нагласио да Министарство интензивно води преговоре са заинтересованим инвеститорима, партнерима, да би инвестиционе активности у привреди биле реализоване у предвиђеној динамици и омогућиле пројекције привредног раста за текућу годину.

- Свакодневно имам састанке са потенцијалним инвеститорима који у Српској виде шансу за развој својих пословних идеја. Свака идеја заслужује да буде добро анализирана, а Министарство и ја лично смо спремни да уложимо максималан напор да се пројекти успјешно реализују у најкраћем могућем року - закључио је Ђокић.

Министарство интензивно ради и на изради стратешких докумената за област малих и средњих предиузећа и индустрије, а у завршној фази је израда закона о рударству, о електричној енергији и о гасу.